zwolnienie z pracy - jak to zrobic

• Autor wątku Autor wątku Pat78
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Pat78

Pat78

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Mam taki problem obecnie jestem na wychowawczym do wrzesnia tego roku.
Z moim pracodawca mialam rozprawe w sadzie wiec kontak jest niezbyt mily. Chcialabym jakos zwolnic sie z tej pracy, ale jak to zrobic nie z mojej winy?
Wiem, ze po poworcie mam znowu tak zwany okres ochronny, ale czy jest jakies wyjscie z tej sytacji.
Jesli zowlnie sie sama nie dostane zadnej pomocy z urzedu pracy co w chwili obecnej pokzyzowaloby mi plany. Mam corke ktora sie zajmuje i staram sie o prace w domu, a z urzedu chcialabym uzsykac przeszkolenie i nauke jezyka, a to zapewniaja tylko jezeli pracodawca zwolni.
Ma ktos jakis pomysl :)

z gory dzieki
pozdrawiam

sprawa jest troche bardziej skomplikowana ale za malo jest danych dotyczacych tej sprawy wiec ciezko cokolwiek poradzic w tej sytuacji
urzad do spraw cudzoziemcow zapewnia jezykowy kurs integracyjny niezaleznie od sposobu rozwiazania umowy o prace( w przypadku przesiedlencow jest darmo, w przypadku cudzoziemcow kosztuje 1€ za godz)

a jakie dane potrzebne ?
tak ale jezeli mnie zwolnia z pracy wtedy dostane pieniadze z urzedu pracy i pokryja mi koszt nauki,.Jezeli sama sie zwolnie to urzad pracy wstrzymuje mi wszystko niestety na 3 miesiace podobno. Mnie tez nie stac chwilowo, zeby pokryc 1,5 roczny kurs.
Glownym problemem poki co jest zwolnienie sie z tej pracy

myslalem o polrocznych blokach kursu jez niemieckiego, to tzw Intergrationskurs für Ausländer i trwa ok 7-8 miesiecy 5 razy w tygodniu po 5 godz.
a jesli chodzi o dane to jaki jest pani status, na jakich zasadach pani tutaj jest ?
matka obywatela niemieckiego? zona obywatela niemieckiego? samozatrudniona?

to chyba ktos mnie w blad wprowadzil mowiac o tym 1,5 rocznym
Pan chyba mowi o tym z egzaminem i uzyskaniem certyfikatu B1 prawda ten wlasnie chcialam robic ale oczywiscie na tym B1 nie konczac.
CO do moich danych moj maz jest obywatelem niemiec ja zamierzam starac sie o paszport niemiecki jestem tu od 8 lat. Pracuje w tak zwanym posredniaku takie dane wystarcza?

tak dokladnie chodzilo mi o B1 ;)
proponuje wrocic do pracy i pracowac normalnie, jesli pracodawca bedzie szukal okazji to zawsze mozna zwrocic sie do roznych instytucji z prosba o pomoc
majac skonczony kurs, byc po slubie co najmniej 2 lata i majac udokumentowany 8-letni pobyt mozna smialo wystepowac o obywatelstwo.. wiec - powodzenia

chodzi o to ze do tej pracy wracać nie chce :)
to był przejściowy plan początkowy zaczepić się byle gdzie przepracować rok uzyskać świadczenia i miedzy czasie nauka języka.Nie udał się do końca. Zdałam co prawda testy do szkoły językowej lingua i planowałam chodzić w każda sobotę, bo była taka możliwość, ale już nie zdążyłam iść rozchorowałam się mój pracodawca na zwolnieniu wyrzucił mnie z pracy oddalam sprawę do sadu wygrałam, ale już tam nie wróciłam w miedzy czasie okazało się, ze jestem w ciąży zagrożonej zresztą a praca na 3 zmiany raczej w tym stanie odpadala:)
Mam małe dziecko,a przedszkole funkcjonuje od 07:30 do 12:30 tak wiec mogłabym pracować raptem 4 godzin wiec pomyślałam, ze lepiej byłoby ten czas wykorzystać na naukę uzyskać certyfikaty jakieś przeszkolenie i spokojnie kiedy dziecko będzie dłużej w szkole zając się szukaniem odpowiedniej pracy.nie wiem tylko jak to zrobić żeby się zwolnic nie tracąc w urzędzie pracy nic.
Jesli chodzi o obbywatelstwo to akurat wiem maz juz dawno mnie namawial, ale ja jakos mi nie spieszno polskie mi wystarcza.Uzyskanie paszportu to tylko taka opcja przy wyjezdzie do USA Niemcom podobno łatwiej :)

napisze tak szybko gdyby ktos kiedys potrzebowal

po wychowawczym jest tak zwany okres ochronny i na 3 miesiace przed koncem urlopu trzeba sie do pracy zglosic i zarzadac pracy na takich zasadach jak pasuje tak zw. Antrag auf Teilzeitarbeit :)

Powrót