Zwolnienie z Pracy po wypadku (niemcy), brak obuwia ochronnego, niezapewnionego.

• Autor wątku Autor wątku rafał1989
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rafał1989

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam. Byłem zatrudniony na umowę o pracę (Probezeit) w niemieckiej firmie. Po okresie 3 miesięcy zdarzył mi sie wypadek w pracy (nadepniecie na gwóźdź). Chorobowe wypisane mam od 22.09.2015 do 30.09.2015. Dnia 24.09. dostałem wypowiedzenie z pracy za brak ochronnego obuwia, dodam ze prosiłem się o nie pracodawcy przynajmniej kilka razy, niestety bezskutecznie. Co mogę zrobić w tej sytuacji, gdzie mogę się udać? Po czyjej stronie leży wina i ewentualne błędy? Od 5 dni szukam informacji na ten temat i zdecydowałem się zamieścić ten temat tutaj, licząc na profesjonalną odpowiedz i pomoc. Z góry dziękuje za wszystko :)

Droga do powrotu do pracy wiedzie przez sad. Wprawdzie w okresie probnym nie jestes chroniony przed zwolnieniem przez Kündigungsschutzgesetz ale przysluguje Ci ochrona na podstawie przepisow kodeksu cywilnego. Te procesy sa trudne, ale w Twoim przypadku moze sie powiesc jesli dowiedziesz, ze zeczywiscie prosiles o obuwie i ze brak obuwia byl przyczyna zwolnienia. W tym celu musisz zlozyc pozew do sadu pracy o uznanie zwolnienia za nieskuteczne prawnie.

Powrót do pracy raczej nie wchodzi w grę gdyż w oddziale firmy pracują 3 osoby. (Atmosfera)

Czy w niemczech, obowiazek kupna odzieży ochronnej jest w interesie Pracodawcy czy pracującego? Znalazłem informacje ,że pracodawca ma obowiazek zapewnienia stroju który jest wymagany ze względów BHP.
Szedłem raczej z myślą, że skoro na wypowiedzeniu z pracy, jest podany powód zwolnienia ( brak obuwia ochronnego), z którego to powodu miałem wypadek i z którego to powodu straciłem pracę. Czy mogę wywalczyć jakieś odszkodowanie z tego tytułu w sądzie pracy?

Czy w czasie walki przez sąd pracy, powinienem zgłosić się do urzedu pracy z tytułu zwolnienia?

Tak. Niezaleznie proponuje zlozyc w sadzie wniosek o zabezpieczenie powodztwa poprzez dalsze zatrudnienie na czas procesu.

Czy będę musiał ponieść jakiekolwiek koszta z tym związane?

Czy również mogę liczyć na polskiego tłumacza w każdym sądzie pracy?

Dziękuje za tak szybką reakcję.

Postepowanie w sadzie pracy jest wolne od kosztow. Pozew mozna wniesc rowniez ustnie do protokolu.

Jeszcze pytanie dla pewności, powinienem zgłosić się do urzędu pracy i dodatkowo zlozyc w sadzie wniosek o zabezpieczenie powodztwa poprzez dalsze zatrudnienie na czas procesu?

1. Zgloszenie do urzędu pracy
2. Pozew do sadu o stwierdzenie bezskuteczności wypowiedzenia umowy o prace wraz z wnioskiem o zabezpieczenie powództwa poprzez dalsze zatrudnienie na czas procesu.

Powrót