Zwolnienie z ZUS w ramach tarczy antykryzysowej

• Autor wątku Autor wątku Pan_robotnik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pan_robotnik

Stały bywalec
Odpowiedzi
2 858
Mam dwa pytania, na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi:
1. Czy zwolnienie z składek ZUS może dotyczyć osoby samozatrudnionej opodatkowanej kartą podatkową i zwolnioną z VAT?

Przy zwolnieniu z składek ZUS (art. 31zo i dalsze) nie widzę żadnych ograniczeń, które np. są przy świadczeniu postojowym (tam taka osoba ma prawo tylko do połowy świadczenia). Ograniczenia takie mają sens i są związane z tym, iż w takim wypadku nie da się określić rzetelnie przychodu - będącego warunkiem skorzystania z zwolnienia <15681zł

2. Czy zwolnienie z składek ZUS i świadczenie postojowe (2080zł) przysługuje samozatrudnionemu otrzymującemu emeryturę?

W art. 15zq... nie ma takiego zastrzeżenia. Jedyne jakie jest to takie, iż nie należy się osobie mającej inny tytuł do ubezpieczeń... ale tylko społecznych.
Emerytura podlega tylko pod zdrowotne - więc wg mnie nie ma takich ograniczeń, ale może o nich nie wiem.

Na koniec ciekawostka logiczna wynikająca z brzmienia przepisu.
Ustawa to jeden wielki bubel - to każdy już wie - ale czy zauważyliście, że samozatrudniony nie może skorzystać z zwolnienia z składek?? Hahaha
Zapis brzmi (art. 31zo)

2. Na wniosek (…) zwanej dalej „osobą prowadzącą pozarolniczą działalność”, opłacającego składki wyłącznie na własne ubezpieczenia społeczne lub ubezpieczenie zdrowotne, zwalnia się z obowiązku opłacenia nieopłaconych należności z tytułu składek na jego

Wyraz "lub" oznacza, że aby skorzystać z zwolnienia można opłacać wyłącznie składki na ubezpieczenie społeczne albo wyłącznie za zdrowotne.
Co do emeryta płacącego tylko zdrowotne - OK, warunek spełniony.
Ale taki, który płaci pełny ZUS płaci oprócz społecznej - jeszcze składkę zdrowotną oraz na Fundusz Pracy. Wobec czego nie spełnia warunku opłacania wyłącznie składki społecznej... bo tak się nawet nie da.
Wiem zaraz ktoś rozjedzie moje pojmowanie logiki aktów prawnych... a może nie?

Ostatnia edycja:
Powrót