Zwolnienie ze składek ubezpieczenia zdrowotnego

• Autor wątku Autor wątku mgsm
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mgsm

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Jaka wysokość świadczenia rentowego zwalniała z opłacania składek na ubezpieczenie zdrowotne w 2007 roku?
Przez wiele lat do X.2007 prowadziłam działalność gospodarczą ale w roku 2007 nie uzyskałam żadnych dochodów z tytułu jej prowadzenia. Od XI.2006 do X.2007 pobierałam świadczenie rentowe z którego zrezygnowałam po wyleczeniu i podjęciu pracy zawodowej. Obecnie ZUS domaga się zwrotu niezapłaconych składek ubezpieczenia zdrowotnego za okres III-X 2007 (wraz z odsetkami).
Dlaczego? Dlaczego tylko za ten okres?
Proszę o poradę

Warunki nieopłacania składki zdrowotnej, to :
świadczenie rentowe w wysokości nieprzekraczającej minimalnego wynagrodzenia - w 2007r było to 936zł
i do tego dochód z działalności nieprzekraczający 50% najniższej emerytury miesięcznie lub działalność opodatkowana w formie karty podatkowej.

Dlaczego chą tylko tle i dlaczego w ogóle czegoś chcą?
Tak im z rozliczenia konta wychodzi. Może są błędy w dokumentacji rozliczeniowej? Należy się zgłosić do ZUS z posiadanymi dokumentami (zwłaszcza tymi o dochodzie z działalności) i wyjaśnić sprawę.

Dziękuję za info, dokumentacja jest o.k., a ZUS ma bałagan (delikatnie mówiąc) i duuuuużą dziurę w finansach.:mad:

Po pierwsze gdyby dokumentacja i wpłaty były w porządku to ZUS nie wzywałby do zapłaty zaległych składek. Po drugie składka na ubezpieczenie zdrowotne jest tylko pobierana przez ZUS, natomiast trafia do Narodowego Funduszu Zdrowia, więc nie ma nic wspólnego z zatykaniem dziury w budżecie ZUS.

Dokumentacja ok ? Masz DRA z prawidłowymi podstawami i zerowymi składkami? Nie chce mi się wierzyć.
Co do zatykania dziury w finansach pełna zgodność z Zybką (Zybkiem ?)

Powrót