zwolnieniez ze składek do ZUS-u

• Autor wątku Autor wątku Beaattka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Beaattka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie.
Jestem studentką (szkoła policealna), w tym roku będę kończyć tę szkołę i wybieram się na studia, prawdopodobnie zaoczne, równocześnie chciała bym podjąć pracę.
I tu pojawia się moje pytanie " Czy posiadając umiarkowany stopień niepełnosprawności, pracodawca może być zwolniony ze składek ZUS? Jakie warunki trzeba spełnić żeby taką ulgę uzyska I ile by ona wyniosła?
Dodam, że moim schorzeniem jest częściowa wada słuchu, którą mam od urodzenia.

Dziękuję za odpowiedzi

Po pierwsze nie ma zwolnienia od składek ZUS - jest tylko ich częściowe dofinansowanie przez PFRON. Pytanie o wysokość jest "dziwne" - kwota zależy od wysokości wynagrodzenia, bo składki są płacone jako jego %.
Po drugie ze względu na składki ZUS pracodawcy nigdy nie opłaca się zatrudnić studenta poniżej 26 lat na podstawie umowy o pracę - zawsze korzystniejsza będzie umowa zlecenia, od której składek w ogóle nie ma.
Po trzecie to co dla pracodawcy (sporego - takiego zatrudniającego ponad 25 osób) jest atrakcyjne w zatrudnianiu niepełnosprawnych, to brak obowiązku odprowadzania składki na PFRON (a nie ZUS) przy osiągnięciu pewnego poziomu zatrudnienia osób niepełnosprawnych. Co więcej PFRON przewidział też możliwość częściowego dofinansowania wynagrodzeń tych osób - pod pewnymi warunkami.
"Spory" pracodawca, kalkulujący koszty zatrudnienia, najczęściej o tych wszystkich ulgach coś wie i jako potencjalny pracownik nie musisz go uświadamiać.

Jeśli w pytaniu naprawdę chodziło Ci o składki od wynagrodzeń niepełnosprawnych pracowników, to tu jest link do poradnika zus:
http://www.zus.pl/pliki/poradniki/porad19.pdf

Powrót