Zwolnili mnie dzis z pracy - tak z dnia na dzien

• Autor wątku Autor wątku angelaaxxx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

angelaaxxx

Przez miesiąc pracowałem na okresie próbnym, poźniej dostałem umowe o prace na 5 lat. Od tej umowy pracowalem prawie 2 miesiące a dzis przyszedł kierownik i powiedział ze mnie zwalnia bo nie spełniam wymagań. Na pare dni przed wypłatą przyszedł i tak mi powiedział. Nie wiem co robic? Czy miał on racje? Czy mozna zwolnic pracownika tak poprostu z dnia na dzien czy dostane wypłate za przepracowane dni? Nie brałem tez w tym czasie urlopu, czy za nie dostane wynagrodzenie? Zwolnił mnie z dnia na dzien bez wypowiedzenia (choć tak jest w umowie).

Jestem załamany, jak można tak poprostu kogos zwolnic?!

Zwolnił z pracy i już dostałaś świadectwo pracy? Zapewne zwolnił za 2-tyg wypowiedzeniem. Przy umowie na czas określony nie musi podawać powodu. Za przepracowane dni dostaniesz wynagrodzenie a za nie wykorzystany urlop jeśli nie wykorzystasz w czasie wypowiedzenia dostaniesz ekwiwalent.

W umowie o prace jest napisane za 2 tygodniowym okresem wypowiedzenia a ja go nie dostalem. Poprostu dzis przyszedł i mnie zwolnił

A jutro idziesz do pracy? Powinnaś jeśli nie dostałaś wypowiedzenia na piśmie.

Pisze konta mojej siostry. Jutro do pracy nie ide bo zakład w weekendy jest nie czynny.

Musisz dostać na piśmie wypowiedzenie i gdy je dostaniesz to okres wypowiedzenia trwa dwa tygodnie

Ustne wypowiedzenie nie jest ważne

Przecież wam pisze ze nie dostalem wypowiedzenia, mimo ze tak jest w umowie o prace. Dlatego też nie wiem co robić

A tak w ogóle kierownik to nie pracodawca.
Umowę wypowiada pracodawca a nie kierownik. Idź do pracy, bo za niestawienie się do pracy otrzymasz dyscyplinarkę.

Najmocniej przepraszam, na podstawie twojego linka Natalio jak i mojego poprzedniego źródła stwierdzam iż faktycznie nie doczytałem jednego zdania w którym była zawarta informacja o tym że pracodawca może zwolnić ustnie

Lecz dla autorki tematu zostaje kwestia długości wypowiedzenia z stronki wieszjak doczytałem że musi być zachowany dwutygodniowy okres wypowiedzenia

Powrót