Zwróciłem towar- nie mogę odzyskać pieniędzy!

• Autor wątku Autor wątku Kurzyn
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kurzyn

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
Zaczęło się od zakupów na allegro. Wylicytowałem Tuner TV, otrzymałem przesyłkę, okazał się jednak wadliwy. Sprzęt oczywiście nowy z gwarancją. Odesłałem po niecałych 7-miu dniach. Nie chcieli mi od razu wymienić na nowy i przekazali do serwisu. Serwis stwierdził wadę fabryczną. Zażyczyłem sobie wymiany towaru na wolny od wad. W tym momencie sprzedawca oszukał mnie pierwszy raz, stwierdzając że nie posiada już tego modelu- na jego aukcjach w tym samym czasie znalazłem ten tuner-sprzedawał sie jak ciepłe bułeczki. W czasie kiedy go pytałem o dostępność na wystawionej przez niego aukcji było jeszcze około 15 sztuk. Pewnie nie chciał mi wysłać bo w tym momencie ponosi koszty przesłania go pocztą. Powiedział że zwróci mi gotówkę. Ustawowo powinien zrobić to niezwłocznie, bądź w terminie nie przekraczającym 14 dni wraz z odsetkami (chyba gdzieś to ostatnio wyczytałem- jeżeli się myle proszę mnie poprawić). Pieniędzy nie mam dalej, co robić??? Proszę o pomoc bo nie chcę tego tak zostawić. Nie chodzi mi juz nawet o te niecałe 200zł, tylko o przysługujące mi prawa. Z góry dziękuję za każdą wskazówkę. Pzdr
Paweł K

Czy kupiłeś ten towar od przedsiębiorcy trudniącego się taką działalnością, czy była to osoba fizyczna, nie prowadząca działalności gospodarczej ? To ważne , bo zależy od tego jaki reżim należy zastosować w Twoim przypadku.

Zakupiłem ten towar od przedsiębiorcy trudniącego się w sprzedaży sprzętu komputerowego, czyli sklepu sprzedajacego także na allegro.

Jeśli tak, to wchodzimy na grunt ustawy o sprzedaży konsumenckiej. A art 8 tej ustawy przysługują Ci uprawnienia w postaci : wymiany rzeczy na rzecz wolną od wad lub naprawy chyba że naprawa lub wymiana pociągają za sobą nadmierne koszty. Jeśli tak jest, bądz sprzedawca nie zdoła uczynic zadośc takiemu żadaniu w odpowiednim czasie, badz gdy wymiana lub naprawa narażałaby Ciebie na znaczne niedogodności masz prawo domagac sie obniżenia ceny bądz ustąpienia od umowy. Przy odstąpieniu od umowy strony powinny zwrócic sobie wszystko co otrzymały tzn. ty karte sprzedawca cenę. W przypadku niewykonania zobowiązania dłużnika ( sprzedawcy ) masz prawo domagać sie naprawienia szkody powstałej w wyniku zwłoki dłużnika i to niezależnie od wykonania zobowiązania. Także jeśli dalej sprzedawca odmawia spełnienia świadczenia, prawo polskie nie przewiduje możliwości przymuszenia go do zachowania określonego treścią zobowiązania, przez wierzyciela ( poza nielicznymi wyjątkami ) W takim przypadku pozostaje ci tylko pozew, oczywiście z zasądzeniem pełnych kosztów postępowania. Pozdrawiam

Powrót