Zwrot alimentów do Funduszu Alimentacyjnego

• Autor wątku Autor wątku klaaudynaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

klaaudynaa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam, moja sytuacja wygląda następująco:

W kwietniu 2010 roku sąd wydal wyrok o płaceniu na mnie alimentów przez mojego ojca w kwocie 400zł. Ojciec odwołal się od tego wyroku i w marcu 2012roku sąd okręgowy zmniejszył alimenty o połowe (200 zł).
Ojciec od czasu wydania wyroku o zmniejszeniu alimentów nie płaci alimentów.
Moja mama poszła do Funduszu Alimentacyjnego z dwoma wyrokami i co miesiąc dostawała na mnie przysądzone 200 zł.
Gdy uzyskałam pełnoletność to ja dostawałam 200 zł z Funduszu Alimentacyjnego do czasu nauki. W tym czasie ojciec nie oddał Funduszowi Alimentacyjnemu nic, ponieważ uważa że ma alimenty nadpłacone. Pisał do niego Burmistrz Miasta w sprawie zwrotu pieniędzy do Funduszu.

Na wyroku zmniejszenia alimentów nie pisze daty, od kiedy one zostały zmniejszone. Lecz moim zdaniem gdyby one zostały zmniejszone od 2010r. i ojciec miałby alimenty nadpłacone to Fundusz nie przyznałby mamie ani mi alimentów (200 zł).

Niedawno ojciec założył sprawę w Sądzie iż uważa że wyrok zmniejszający alimenty jest wyrokiem od 2010r. i nie musi oddać pieniędzy Funduszowi Alimentacyjnemu.
WYGRAŁ JĄ.

Moje pytanie brzmi:
Czy będe musiała oddać Funduszowi pieniądze które wypłacał mojej matce oraz mi?
Na wyroku nie pisze daty od kiedy alimenty są obniżone dlatego fundusz przyznał mi alimenty, czyja to wina?
Co w tej sytuacji mam zrobić?

Ostatnia edycja:
Nie moge do końca ocenić, bo za mało wiem o sprawie z Twego opisu. Ale "na czuja" to wyrok przedziwny. Mam nadzieję, że złożono apelację?

RE: Zwrot alimentów do Funduszu Alimentacyjnego przez osobę pobierającą alimenty

klaaudynaa napisał:
Niedawno ojciec założył sprawę w Sądzie iż uważa że wyrok zmniejszający alimenty jest wyrokiem od 2010r. i nie musi oddać pieniędzy Funduszowi Alimentacyjnemu.
WYGRAŁ JĄ.
Wyglada na to, ze jednak jakas data musiala tam byc- inaczej sad nie wydalby takiego wyroku.
FA wyplaca alimenty biezace na podstwie ostatniego prawomocnego wyroku, ale to wierzyciel sklada wniosek, oswiadczajac, ze istnieje zadluzenie.
Tutaj chyba zawinila sznowna mamusia- powinna zwrocic ojcu 4600zl w marcu 2012.
Jesli ojcic nie placilby alimentow biezacych, to komornik lub FA pomoglyby i nie byloby klopotu.
Wedlug mnie FA bedzie wyplacac dalej biezace i jednoczesnie powinien od Pani wyegzekwowac zwrot nienaleznie pobranych.

RE: Zwrot alimentów do Funduszu Alimentacyjnego przez osobę pobierającą alimenty

Na wyroku pisze tylko tyle ze alimenty zostały zmniejszone o połowe ale na 100% nie pisze od kiedy.FA też uważał ze zostały onbe zmniejszone od daty wydania wyroku a nie od samego początku. Może to wina sądu?

W takim razie jak moja mama brała alimenty z Funduszu Alimentacyjnego przez 7 miesięcy a potem ja brałam przez 10 miesięcy to kto ma oddać je do FA?

Moja mama zanosiła wszystkie dowody wpłat oraz dwa wyroki z sądu i mimo tego że FA obliczył ile moja mama dostała alimentów przyznał jej alimenty bo jak uważał "ojciec jest zadłużony"

uzasadnienie napisał:
Nie moge do końca ocenić, bo za mało wiem o sprawie z Twego opisu. Ale "na czuja" to wyrok przedziwny. Mam nadzieję, że złożono apelację?

Nie wiem czy złożyć apelacje bo boje sie że będzie tyo długo trwało a odsteki będą rosły. Mój ojciec ma dużo pieniędzy i wszędzie sie dostanie. Była już taka sytuacja ze witał sie przez "cześć" z sędzią która prowadziła nasza sprawe. Głupio mi to mówić ale on żeby o wszystkim sie dowiedzieć daje pieniądze a na dodatek do sądu pisze zażalenia itd. Napisał zażalenie i jakieś pisma do sądu które miały po 50 stron

Czy jest możliwość zmniejszenia alimentów 2 lata wstecz czyli mieć nadpłacane za kolejne 2 lata?

Pani dalej nie rozumie. Ojciec ma placic biezace alimenty, jesli tego nie robi to FA wyplaca je zgodnie z wyrokiem czyli po 200zl. Nie interesuje ich jakie ojciec mial zadluzenia.
Po przegranej przez Was apelacji natomiast ojciec powinien wezwac Was do zaplaty tych 4.6tys i domagac sie zwrotu z odsetkami. Ojciec byl laskawy, po prostu chcial, aby nie robic Wam klopotu i uznal, ze latwiej bedzie Wam co miesiac tracic te 200zl, az do momentu wyrownania.
W obecnej chwili powinna Pani oddac ojcu za posrednictwem np. poczty wspomniana kwote.
Wedlug mnie FA nie ma podstawy do przerwania egzekucji przeciwko ojcu.
Pani natomiast powinna spodziewac sie komornika, bo ojciec ma prawo do zwrotu. Teraz Pani ma pole do popisu- wystarczy dogadac sie z ojcem, ze wycofuje Pani wniosek z FA, ojciec pisemnie oswadcza, ze do daty x przekazal juz kwote 4600zl, Pani na oswiadczeniu podpisuje, ze pieniadze otrzymala za okres 2013-2015 ( oczywiscie nalezy wyliczyc dokladnie daty).

Jesli wiedziala Pani, ze ojciec zna sedziego powinna Pani zlozyc zazalenie, wnosic o zmiane sedziego. Troszke to jednak dziwne, ze ojciec posiada ''uklady'' w obu instancjach...

Co do pytania o zmniejszenie alimentow z data wsteczna: tak jest to mozliwe, tak samo jak ich podnoszenie z data wsteczna.

robinsonik napisał:
Teraz Pani ma pole do popisu- wystarczy dogadac sie z ojcem, ze wycofuje Pani wniosek z FA, ojciec pisemnie oswadcza, ze do daty x przekazal juz kwote 4600zl, Pani na oswiadczeniu podpisuje, ze pieniadze otrzymala za okres 2013-2015 ( oczywiscie nalezy wyliczyc dokladnie daty).

Jaki mam wycofać wniosek skoro już nie biore żadnych alimentów z FA?
Ojciec płacił alimenty do ukonczenia przez mnie szkoły czyli wrzesień 2013r więc dlaczego mam pisać że otrzymałam alimenty za okres 2013-2015?

Ojciec miał placic biezace alimenty ale ich nie płacił bo uważał że ma alimenty nadpłacone, ale FA i ja myślałam że alimenty zostały zmniejszone od daty wydania wyroku i powinien dalej co miesiąc płacić dlatego FA przyznał mi alimenty.

Gdy ojciec dostał pismo od FA i Burmistrza że ma zadłużenie to założył sprawe o to że alimenty ma nadpłacone bo jego zdaniem wyrok o zmniejszeniu alimentów jest od 2010r. Nie rozumie tego dlaczego FA mi wypłacał alimenty skoro czytał ten wyrok o zmniejszeniu i uznał tak samo jak ja że one są zmniejszone od daty wydania wyroku czyli 2012r.

Pytania:

1.Dlaczego ja mam oddać mu te kilka tysięcy skoro do uzyskania przeze mnie pełnoletności brała je moja matka?

2.Powinnam je oddać ojcu czy FA? (od ojca moja mama wzieła alimenty w kwocie 7200 zł , potem ona brała z FA przez 7 miesięcy po 200 zł. Następnie ja brałam alimenty z FA przez 10 miesięcy w kwocie po 200 zł ponieważ byłam już pełnoletnia i nadal sie uczyłam)

3. Czy te pieniądze będe musiała oddać ja czy moja matka?

robinsonik napisał:
Ojciec byl laskawy, po prostu chcial, aby nie robic Wam klopotu i uznal, ze latwiej bedzie Wam co miesiac tracic te 200zl, az do momentu wyrownania.

Dlaczego traciłam 200 zł?

Skoro uważał że ma alimenty nadpłacone to dlaczego uważał że
"latwiej bedzie Wam co miesiac tracic te 200zl, az do momentu wyrownania"
jakiego wyrównania skoro niby miał nadpłacone?

Zatem ojciec juz nie jest zmuszony do Pani alimentacji.
Wedlug mnie w tej sytuacji to Pani bedzie zmuszona do zwrotu. Jesli nie zlozyla Pani apelacji, to oznacza, ze podziela Pani poglad sadu. Matka to tylo zastepstwo dla nieletniego dziecka. Moze Pani poprosic ja, aby oddala Pani czesc pieniedzy.

FA nie jest od oceny prawnej wyroku, ale od jego wykonania. Jesli nie mialyscie Panie pewmosci nalezalo w 2010r wystapic do sadu o wykladnie wyroku- zaniechanie tego dziala na Wasza niekorzysc.

Prosze zignowrowac moje poprzednie wypowiedzi, mialem wrazenie, ze dalej jest Pani niesamodzielna, co mocno zmienia postac rzeczy.

Odpowiedzi na Pani pytania:
1. Pani jest strona- matka tylko pelnomocnikiem, gdy nie mogla Pani reprezentowac sama siebie ( nikt nic nie poradzi, ze ma Pani slabego pelnomocnika, ktory nie poszedl do prawnika, zaniedbal Pani interesy).
2. Kiedy ustal obowiazek alimentacji. Policzyc kwote nadplaty, ktora mial ojciec ( zapewne okolo 4600zl). Do FA bedzie do zwrotu 17 x 200zl=3400, pozostale pieniadze powinna Pani wplacic ojcu na rachunek lub przekazem z odpowiednia adnotacja.
3.Pani

Z postu wynika, iż otrzymywała pani pieniadze z FA, w kwocie określonej w wyroku sądowym, ponieważ ojciec nie płacił. Na jakiej podstawie miałaby pani teraz oddawać?

Ostatnia edycja:

matka tylko pelnomocnikiem, gdy nie mogla Pani reprezentowac sama siebie ( nikt nic nie poradzi, ze ma Pani slabego pelnomocnika, ktory nie poszedl do prawnika, zaniedbal Pani interesy).

Matka nie jest pełnomocnikiem. Jest przedstawicielem ustawowym (umocowanie nie wynika z woli mocodawcy tylko z ustawy) :).

Przedstawicielstwo wynika z ustawy, ale rodzic, ktory nie potrafii reprezentowac dziecka, moze wnosic o pelnomocnika z urzedu, lub kuratora. Ustawodawca troche na wyrost wybral, kto ma dziecko reprezentowac przed sadem.

HenRab napisał:
Z postu wynika, iż otrzymywała pani pieniadze z FA, w kwocie określonej w wyroku sądowym, ponieważ ojciec nie płacił. Na jakiej podstawie miałaby pani teraz oddawać?

Też tego nie rozumiem ale ojciec nie płacił alimentów bo uważał że ma nadpłacone. Dziwna sytuacja bo wychodzi na to że FA też sie pomylił. FA widział wszystkie dowody wpłat i wyroki. Obliczył wszystkie wpłaty i mimo tego uznał że będzie mi wypłacać bo mi sie należy. Mam nawat Pisma z FA w której pisze że alimenty zostały mi przyznamy bo mi sie należą zgodnie z wyrokiem.

Powrót