Zwrot alimentów do funduszu

• Autor wątku Autor wątku Alize111
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Alize111

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Witam, bardzo proszę o jakąś podpowiedź.Jestem po rozwodzie, mój syn studiuje więc jego ojciec płacił na niego alimenty.Ponieważ ex mąż rok temu stracił pracę zwrócił się do sądu z pismem o wygaśnięcie obowiązku alimentacyjnego w zawiązku z jego ciężką sytuacją finansową. Sprawa ciągnęła się prawie rok,przez ten okres Fundusz Alimentacyjny cały czas wypłacał synowi alimenty w wys. po 500 zł/miesiac. Wyrokiem sądu I i II instancji sąd przychylił się do wniosku ojca i wydał wyrok korzystny dla ex męża. I teraz syn ma oddać do funduszu kwotę 6 tyś zł wraz z odsetkami ,nie ma tych pieniędzy bo na bieżąco je spożytkował,nie pracuje i co teraz ma zrobić? Czy ten dług będzie mu "wisiał" i procentował dopóki nie znajdzie pracy i nie spłaci co do grosza? ? Przecież nie oszukał nikogo i nie wyłudził tych pieniędzy, uczył się i spełniał wszystkie wymogi,a teraz jest dłużnikiem państwa. To bardzo duże pieniądze, ja jestem na bezrobociu i mam na wychowaniu jeszcze córkę więc nie pomogę mu w spłacie bo nie mam z czego. Czy jest jakieś dobre rozwiązanie tej patowej sytuacji? Bardzo proszę o pomoc.

tak studiuje dziennie ,ale że mąż stracił pracę i skończył mu się zasiłek dla bezrobotnych więc sam jest bez grosza i sąd pochylił się na d nim wydając wyrok o wygaśnięciu obowiązku. Sąd jest niezawisły więc nie ma co dyskutować z wyrokiem ,tylko co dalej?

Ostatnia edycja:
decyzji jeszcze nie otrzymał, wyrok w sądzie zapadł 17 lipca i jest prawomocny.

bo sąd wydając wyrok nakazał synowi zwrot alimentów od lipca 2013 więc łatwo obliczyć ile ma zwrócić

proszę napisac jak OPS wyda decyzję

Powrót