Zwrot allegro

• Autor wątku Autor wątku 4InsaNe
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
4

4InsaNe

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Witam. Temat moze głupi ale jestem ciekaw jak to ze strony prawnej wyglada. Chodzi o ta aukcje
Western Digital Green WD10EADS - 1TB (SATA) (5305975181) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Otóż sprzedajacy twierdzi w aukcji ze nie wie ma pojecia o stanie towaru a ja otrzymalem dysk z nie do konca usunietym napisem USZKODZONY - czyli doskonale sprzedajacy wie co wciska ludziom. Z drugiej strony towar jest w dziale uszkodzone wiec pewnie moze pisac w aukcji co chce. Do tego jeszcze wyzywa w komentarzach kazdego kto opisze sytuacje po zakupie towaru oraz sprzedaje towar bodajrze juz na 4 koncie (na poprzednich podobna sytuacja)

Czy jest mozliwosc zdzialania cos w sprawie tego uzytkownika zeby mu utrzec nosa ? I czy jest mozliwosc powolania sie na cos aby ten towar mu zwrocic ?

A Ty biedaku nie wiedziałeś, że kupujesz za (prawie) grosze chłam wyciągnięty ze śmietnika...

no wlasnie to mnie martwi - ze to jest calkowicie akceptowane w tym kraju.
znajde cos na smieciach napisze na allegro ze nie wiem jaki jest tego stan i opchne za połowe ceny (w tym przypadku 1/3) na allegro jako uszkodzony. przeciez to nie jest normalne i czlowiek traci w takich sytuacjach wiare w ludzka uczciwosc

Jeżeli sprzedawca informuje w ofercie, że towar ma wady lub jak w tym wypadku, że jest uszkodzony, to kupujący nie może później mieć roszczeń, że towar niesprawny, bo o tych wadach został poinformowany.
Kodeks cywilny, artykuł 557 p. 1 mówi:
"Sprzedawca jest zwolniony od odpowiedzialności z tytułu rękojmi, jeżeli kupujący wiedział o wadzie w chwili zawarcia umowy."

To wszystko wyjaśnia. Sprzedawca wiedział, że uszkodzony, poinformował, że sprzedaje uszkodzony, więc kupujący nie ma prawa pociągać teraz sprzedawcę do odpowiedzialności za uszkodzony towar.

Nienormalne to są osoby, które wiedzą, że kupują towar uszkodzony a później mają pretensje dlaczego jest uszkodzony.
Należało kupić nowy, sprawny, w sklepie nie dla idiotów.

dziekuje grzes o taka odpowiedz mi chodziło

nie chodzi mi o te glupie 50 zł i nie mam pretensji o to ze towar ktory kupiłem jako uszkodzony nie działa jak nowy :) chodzi mi o to że koleś jest oszustem i takie rzeczy dzieja sie bez przerwy i ludzie uważaja ze to jest w porzadku. Koles ma 7 innych kont na ktorych sprzedaje trefny towar ba posuwa sie nawet dalej bo sprzedawał rzeczy ktore powinny dzialac byly po prostu uzywane a okazywaly sie byc totalnym złomem i oczywiscie nikt nic z tym nie robi bo po co sie sądzić o durne 50 czy 100 zł

lista jego trefnych kont :
enzo777
777enzo
sekaro
rezyt
vaxes
_enzo777_
frozos
wutax

facet ma nawet czelnosc wystawic te same przedmioty na kilku kontach jako uszkodzone i sprawne !!!

i wracamy na poczatek :) napisalem tutaj wlasnie po to zeby sie dowiedziec co moge zrobic a nie zeby wyczytywac jaki to ze mnie frajer i idiota

Jeżeli uważasz, że doszło do oszustwa to zgłoś to policji.

4InsaNe napisał:
napisalem tutaj wlasnie po to zeby sie dowiedziec co moge zrobic
Możesz udowodnić, że sprzedawca wiedział o wadzie w momencie sprzedaży. Zatajenie wady powoduje, że sprzedawca jest odpowiedzialny.

Kluczową sprawa jest ustalenie czy poprzez podanie:
Kategoria: uszkodzone
Stan: Używany
Opis: Dysk znaleziony w przejętym magazynie. Nie mam wiedzy, możliwości ani czasu na sprawdzanie, testowanie. Stan przedmiotu nieznany, więc tylko pozytywny komentarz.

Jest wprowadzeniem w błąd i zatajeniem wady?

odnoszac sie do innych kont tego uzytkownika i opinii innych uzytkownikow z ktorymi udalo mi sie porozumiec zapewne nie bylo zadnego magazynu - sprzedawca ten skupuje zlom i usiluje go naprawic i niezaleznie od tego czy uda mu sie czy nie odsprzedaje to na allegro. Wydaje mi sie ze zatajenie jest oczywiste skoro dysk opisany byl jako uszkodzony i sprzedawca ten napis probowal usunac.

A dowodem na to "zatajenie" był wystawienie przedmiotu w kategorii "uszkodzone"?

no wlasnie wiem jak to wyglada dlatego tez sprawe zostawiam komus kto bedzie mial szanse zdzialac z tym kolesiem cokolwiek. dziekuje wszystkim za pomoc, watek do zamkniecia. pozdrawiam :)

Powrót