zwrot auta z aukcji zakupionego przez pośrednika

• Autor wątku Autor wątku syynn
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

syynn

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam,
Zakupiłem samochód z aukcji po przez pośrednika.
Po odbiorze auta pojechałem do mechanika wyszły usterki o których nie było mowy w opinii rzeczoznawcy.
Zadzwoniłem do pośrednika odpowiedział,że nie przyjmie auta ponieważ on nic nie zataił. Przed zakupem wysłał mi raport który udostępniała platforma aukcyjna. Kupił go na moje zamówienie miał taką samą wiedzę jak ja na temat auta. twierdzi ,że platforma aukcyjna na której zakupił pojazd przyjmuje reklamacje tylko w momencie odbioru auta. W przypadku braku zgłoszenia w momencie odbioru nie uwzględnia reklamacji.
Pośrednik upoważnił mnie do odbioru, ja żadnych usterek przy odbiorze nie zgłosiłem.

Pośrednik twierdzi ,że rzeczoznawca ocenia tylko powierzchownie auto. Nie ma możliwości dokładnego sprawdzenia.
Co mogę zrobić w tej sytuacji ?
Czy mogę żądać zwrotu pieniędzy od pośrednika ?

Kto wystawił fakturę sprzedaży i jakie są w niej informacje o stanie technicznym auta?

Na fakturze od pośrednika widnieje tylko numer vin i kwota.
podpisałem protokół gdzie widnieją zapisy
-nadwozie zgodne z eksploatacją.
-wnętrze zgodne z eksploatacją.
W aucie konkretnie pojawił się problem ze skrzynią o czym nie ma mowy w opinii rzeczoznawcy.

Tak on kupił na moje zamówienie auto

firma autohandel. Wyszukał auto na licytacji pokazał mi opis rzeczoznawcy. Ustaliliśmy cenę do jakiej może licytować. Po wygranej aukcji wpłaciłem pieniądze. Później sam pojechałem po odbiór, gdzie podpisałem protokół odbioru. Auto kupiłem na swoją firmę.
Pośrednik powiedział ,że wszystkie usterki trzeba było spisać na protokole bo teraz ma zawiązane ręce i mu nie uwzględnią reklamacji.
Ja mu te auto po prostu chce zwrócić. On mówi ,że nie przyjmie bo on tylko licytował w moim imieniu,nie ponosi odpowiedzialności za błędny opis.

Czy sprzedawca (firma, od której kupiłeś na fakturę) dołączył Ci do dokumentów sprzedaży opinię rzeczoznawcy, o której mówisz?

miało to miejsce dzień przed wpłaceniem wadium

Już ostatnia kwestia - czy w opinii są zapewnienia, że usterki, o których piszesz, nie występują w tym aucie?

co do tych kwestii występuje komentarz "nie wnosi uwag."
Po wyjechaniu z placu, zauważyłem ,że nie działa 5 bieg.
W opinni znajdują się zapisy:

- Nie weryfikowano odczytanego stanu drogomierza z zapisami w urządzeniach elektronicznych pojazdu.
- Niniejsza ekspertyza służy wyłącznie do oszacowania wartości rynkowej przedmiotu wyceny i nie może
być wykorzystywana do żadnego innego celu, niż wymieniony powyżej. W szczególności wycena nie może
stanowić podstawy do oceny cech i stanu wycenianego obiektu przy jego zakupie.
- Rzeczoznawca nie bierze na siebie odpowiedzialności za wady ukryte (prawne i fizyczne) oraz
ewentualne skutki wynikające z dalszego użytkowania przedmiotu wyceny, a także za skutki wykorzystania
samej wyceny.
- Powyższa wycena nie jest ekspertyzą stanu technicznego przedmiotu wyceny i za taką nie może być
uznawana, w szczególności nie może być traktowana jako gwarancja sprzedaży przedmiotu wyceny za
oszacowaną wartość.
- Niniejsza wycena nie może być publikowana w całości w jakimkolwiek dokumencie bez zgody
wykonawców i bez uzgodnienia z nimi formy i treści takiej publikacji.
- Wycenę przeprowadzono w oparciu o dostarczoną dokumentację oraz badanie organoleptyczne
wycenianego obiektu. Nie prowadzono badań diagnostycznych oraz weryfikacji warsztatowej przedmiotu
wyceny.
- Niniejsza wycena została sporządzona na podstawie oględzin wycenianego przedmiotu w warunkach
występujących w miejscu jego udostępnienia.
strona
DEKRA Polska Sp.

Moim zdaniem możesz mieć do sprzedawcy roszczenia z tytułu rękojmi w związku z wadą skrzyni biegów - kc art.556 i następne.

a czy mogę żądać przyjęcia zwrotu auta ?

Przeczytaj przywołane przepisy.
Obawiam się jednak, że sprawa będzie rozstrzygana na drodze postępowania sądowego.

Powrót