zwrot CD zakupionego przez internet

• Autor wątku Autor wątku fajnamasztwarz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fajnamasztwarz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam,
Kupiłam przez internet płytę CD, jednak wygląda ona inaczej niż w sklepie na półce i wydaje mi się, że nie jest oryginalna. Brakuje choćby naklejki na odwrocie płyty, tak samo wewnątrz. Pytanie brzmi, czy mogę ją zwrócić, nawet jeśli została odfoliowana?

LeszsekS napisał:

Nie wiem jak się dokladnie nazywa taka "naklejka" ale jest taka srebrna, mieniąca się - tlumaczac tak na chlopski rozum

cedwah napisał:

Ze sklepu internetowego - nie od osoby prywatnej.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
fajnamasztwarz napisał:
... "naklejka" ale jest taka srebrna, mieniąca się - ...
Nie ma takiego wymogu. Nie możesz zwrócić.

Hologram?

Zorientuj się na innym egzemplarzu czy jest.

arturoooo napisał:
Hologram?

Zorientuj się na innym egzemplarzu czy jest.

Tak! Hologram haha :D
właśnie nie mam jak się zorientować. Generalnie chodzi mi o "****".
Posiadam jedynkę i po pierwsze ma czarny grzbiet, oraz środek opakowania jest czarny, ale kupiłam ją w popularnym sklepie stacjonarnym w jednej z miejskich galerii handlowych. Natomiast dwójka przyszła mi z mało popularnego rockowego serwisu i nie wiem czemu grzbiet jest biały i wnętrze opakowania też. Wygląda to tandetnie i śmierdzi podróbą. Mogę wrzucić zdj.

moderacja

fajnamasztwarz napisał:
... Wygląda to tandetnie i śmierdzi podróbą....
Hm, jeszcze nie próbowałem organoleptycznie sprawdzać podróbek.
A na poważnie to masz na myśli podróbkę czego? Film został podrobiony przez innego producenta ? To nie jest zagadnienie z Prawa konsumenta. Nie możesz zwrócić.

fajnamasztwarz napisał:
... Mogę wrzucić zdj....
Nie wrzucaj.

PS.
Posiadam wydanie kolekcjonerskie pewnej trylogii jak i jej gazetowy odpowiednik, nawet przez chwile mi do głowy nie przyszło myślenie o "podróbce". Są tanie i droższe wydania, a bezprawne publikowanie i sprzedaż sieci zostałoby łatwo zidentyfikowane.

Ostatnia edycja:
fajnamasztwarz napisał:
Tak! Hologram haha :D

Sprawa jest prosta.

Jak chcesz pociągnąć temat to napisz do wydawcy CD w tej sprawie. Powinien przesłać dane których potrzebujesz.

***Regulamin §10***

arturoooo napisał:
... Powinien przesłać dane których potrzebujesz. ...
O jakich danych piszesz ?

Co do zasady wszystkie niezbędne informacje powinny być umieszczone na egzemplarzu, a ich brak może właśnie może stanowić domniemanie o bezprawności, a nie hologram.

Ostatnia edycja:
arturoooo napisał:
Sprawa jest prosta.

Jak chcesz pociągnąć temat to napisz do wydawcy CD w tej sprawie. Powinien przesłać dane których potrzebujesz.

***Regulamin §10***
A jezeli po prostu sie rozmyśliłam i chcę zwrócić tę płytę? Wiem, że można zrezygnować z zakupu internetowego i zwrócić towar w ciagu 2 tyg, bez podania przyczyny.
Tylko, czy warto i nie odeślą mi tej płyty z powrotem, bo tak jak wspomniałam została ona odfoliowana?

Powrót