Zwrot dotacji z ARiMR dla rolnika

• Autor wątku Autor wątku majkel207
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

majkel207

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Witam, jestem w bardzo trudnej sytuacji, jestem rolnikiem i skorzystałem z dotacji z ARiMR, dotacja powinna być wykorzystana na zakup maszyn rolniczych, miałem na to określony czas, niestety niedługo po wzięciu dotacji przymrozki wiosenne zniszczyły mi zbiory w 95%, dotację w części wykorzystałem na bieżące życie i kontynuację produkcji rolniczej, a liczyłem z przyszłorocznych zysków zakupie maszyny które miałem kupić z tej dotacji, niestety sytuacja powtórzyła się w następnym roku i kolejnym, w poprzednim roku po udokumentowaniu zakupów powinienem wystąpić o wypłatę 2 raty dotacji, nie zrobiłem tego i przeciągałem to ile się dało, dostałem w końcu decyzję o odmowie wypłaty 2 raty do dotacji co skutkuje zwrotem 1 raty dotacji, w międzyczasie zrezygnowałem w produkcji rolniczej, pracuję na 1,5 etaty jednak zebranie kwoty dotacji zajmie mi z 2-3 lata bo mam na głowie jeszcze kredyt rolniczy który spłacam, chciałbym ziemię sprzedać ale jest to bardzo trudne bo przymrozki dotknęły wielu rolników moim regionie i wszyscy mają problemy finansowe więc chciałbym jak najdłużej odwlec w czasie decyzję o zwrocie dotacji bo jak nastąpi ona szybko to doprowadzi do licytacji moich gruntów a może i gospodarstwa za jakieś grosze, aktualnie sprawa wygląda tak że odwołałem się do sądu administracyjnego na decyzję prezesa ARiMR o odmowie wypłaty 2 raty dotacji ( dopóki nie zostanie zakończona sprawa o wypłatę 2 raty ARiMR nie może wnieść o zwrot dotacji) specjalnie skargi nie podpisałem i nie wpisałem peselu, ze są wezwał mnie o uzupełnienie braków, zyskując trochę czasu oraz o uiszczenie wpisu ( będę chciał wnieść o zwolnienie z wpisu) a napisałem tu u was post z prośbą o jakieś rady żeby przeciągnąć tą sprawę jak najdłużej, za wszelkie rady i pomysły będę bardzo wdzięczny, na pomoc prawnika mnie nie stać.

Powrót