Zwrot dotacji z PUP z powodu wpisu do CEIDG

• Autor wątku Autor wątku Toro07
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Toro07

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam
Mam taki problem
W 2011r byłem osobom bezrobotną w tym też roku postanowiłem rozpocząć działalność gospodarczą i skorzystać z dotacji dla bezrobotnych w PUP Jelenia Góra.Środki zostały przyznane pod koniec 2011r, zgodnie z umową działalność rozpocząłem w 16.01.2012r i powinienem prowadzić minimum 12-cy od daty złożenia firmy, w tym czasie firma nigdy nie była zawieszana itp.(firmę nadal prowadzę !)
W marcu 2013r (2 miesiące po okresie obowiązkowego prowadzenia firmy) zostałem wezwany do PUP Jelenia Góra celem złożenia wyjaśnień dotyczących posiadania starego wpisu CEIDG dodam że w latach 2002 do 2003 prowadziłem działalność gosp. która została zawieszona w 30.12.2003r mam potwierdzenie z ZUS oraz U.Skarbowy. Wpis pozostał nie wykreślony a powinienem nie posiadać wpisu na 12 miesięcy przed złożeniem wniosku o dotację na nic zdały się próby wyjaśnienia PUP, teraz urząd domaga się zwrotu blisko 30.000 zł i wystąpił na drogę sądową (sprawę mam 10.03 2014r)
Dodam że próbowałem już wszystkiego łącznie z prośbą o skorygowanie przez ministerstwo gospodarki daty wykreślenia starego wpisu
Minister Gospodarki odpowiedział że zna sprawę( osób z podobnym problemem jest sporo w całej Polsce ) skorygować wpisu nie może, ALE wydał rozporządzenie już w 06.2011r że stare wpisy ze zlikwidowanych(zawieszonych) nie działających firm należy traktować jako NIEAKTYWNE! (jednak urząd twierdzi że posiadałem a czy aktywny czy nieaktywny to nie ważne !)

Mam w związku z moją sprawą kilka pytań:
Czy Urząd Pracy ma prawo domagać się zwrotu dotacji jeśli upłynął termin obowiązkowego 12-miesięcznego prowadzenia działalności ??
CZY mój " stary wpis do ewidencji " nie powinien zostać wykreślony z urzędu jeśli firmy nie prowadziłem już od 2004r !!
Jak należy rozumieć rozporządzenie Ministra Gospodarki o wpisie NIEAKTYWNYM!!?
Jest szansa że dotacji ( odsetek oraz kosztów) nie będę musiał zwracać?
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Toro07 napisał:
Witam
Mam taki problem
W 2011r byłem osobom bezrobotną w tym też roku postanowiłem rozpocząć działalność gospodarczą i skorzystać z dotacji dla bezrobotnych w PUP Jelenia Góra.Środki zostały przyznane pod koniec 2011r, zgodnie z umową działalność rozpocząłem w 16.01.2012r i powinienem prowadzić minimum 12-cy od daty założenia firmy, w tym czasie firma nigdy nie była zawieszana itp.(firmę nadal prowadzę !)
W marcu 2013r (2 miesiące po okresie obowiązkowego prowadzenia firmy) zostałem wezwany do PUP Jelenia Góra celem złożenia wyjaśnień dotyczących posiadania starego wpisu CEIDG dodam że w latach 2002 do 2003 prowadziłem działalność gosp. która została zawieszona w 30.12.2003r mam potwierdzenie z ZUS oraz U.Skarbowy. Wpis pozostał nie wykreślony ( dowiedziałem się o jego istnieniu dopiero przy dokonaniu wpisu do nowo otwieranej firmy) a powinienem nie posiadać wpisu na 12 miesięcy przed złożeniem wniosku o dotację na nic zdały się próby wyjaśnienia PUP, teraz urząd domaga się zwrotu blisko 30.000 zł i wystąpił na drogę sądową (sprawę mam 10.03 2014r)
Dodam że próbowałem już wszystkiego łącznie z prośbą o skorygowanie przez ministerstwo gospodarki daty wykreślenia starego wpisu
Minister Gospodarki odpowiedział że zna sprawę ( osób z podobnym problemem jest sporo w całej Polsce ) skorygować wpisu nie może, ALE wydał rozporządzenie już w 06.2011r że stare wpisy ze zlikwidowanych(zawieszonych) nie działających firm należy traktować jako NIEAKTYWNE! (jednak urząd twierdzi że posiadałem a czy aktywny czy nieaktywny to nie ważne !)

Mam w związku z moją sprawą kilka pytań:
Czy Urząd Pracy ma prawo domagać się zwrotu dotacji jeśli upłynął termin obowiązkowego 12-miesięcznego prowadzenia działalności ??
CZY mój " stary wpis do ewidencji " nie powinien zostać wykreślony z urzędu jeśli firmy nie prowadziłem już od 2004r !!
Jak należy rozumieć rozporządzenie Ministra Gospodarki o wpisie NIEAKTYWNYM!!?
Jest szansa że dotacji ( odsetek oraz kosztów) nie będę musiał zwracać?
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam

Witam,
wszystkie wpisy do EDG osób prowadzących działalność i zawieszonych (z wyłączeniem wykreślonych przed 01.07.2011.) powinny zostać przeniesione do dnia 31.12.2011r. do CEIDG. Zapewne Twój wpis został również przeniesiony i przypuszczam, że został oznaczony jako niezweryfikowany np. z powodu braku lub błędu NIPu, PESELa, REGONu. Takie wpisy są widoczne wyłącznie przez urzędnika. Z racji, że w CEIDG nie mogą znajdować się dwa wpisy dotyczące tej samej osoby ta teoria zdaje się potwierdzać bo w 2012 roku nie dokonałbyś drugiego wpisu, a wniosek zostałby odrzucony.
Jednakże odpowiadając na Twoje pytania
ad. 1. O dotację z Urzędu Pracy mogą się starać wyłącznie osoby posiadające status osoby bezrobotnej. Czy posiadając wpis do EDG możesz taki status posiadać? Pewnie musiałbyś przed sądem udowodnić, że posiadanie wpisu do EDG nie jest jednoznaczne z prowadzeniem działalności.
ad. 2. Wykreślenie wpisu z urzędu mogło być dokonane w ściśle określonych przypadkach np. niezgodności wpisu ze stanem faktycznym. Wiele gmin przed przekazaniem wpisów do CEIDG porządkowało wpisy między innymi za pomocą tego zapisu (ustawa Prawo działalności gospodarczej, która obowiązywała do 31.12.2011r.). Wzywano wtedy do Urzędu takich wpisowiczów i jeśli nie uaktualnili danych to ich wykreślano z urzędu.
ad. 3. Wpisy mają określony statut: np. aktywny, zawieszony, wykreślony, niezweryfikowany.
Nie wiem o jakim rozporządzeniu piszesz, podaj publikator.
ad. 4 Szansa jest zawsze. UP zapewne podważa Twój status jako osoby bezrobotnej w momencie ubiegania się przez Ciebie o dotację, ponieważ posiadałeś w tym okresie wpis. Wiem że w tej chwili mając zawieszoną działalność można zarejestrować się w UP jako osoba bezrobotna ale czy w tamtym okresie można było to nie wiem

Witaj.
Ja tez mam podobny problem, chociaz jeszcze negocjuję z UP i chcą mi pomoc, a co ciekawe firmę również miałam zarejestrowaną w Jeleniej Górze, ale w 2000 roku. Teraz dofinansowanie mam z innego wojewodztwa, ale przez przypadek, i ja i UP dowiedzial sie , ze moj stary wpis nie był wykreslony. Mam datę zakonczenia dział, ale reszta to bałagan. Znalazłam potweirdzenie z ZUS I US, ze zlikwidowałam działalność, ale urzedy pracy nie traktują tego , jako wystarczającego faktu. Jesli bedizesz miał wieśći z sali sądowej, proszę daj znać, bardzo mi zalezy na poznaniu stanowiska sądu:(

Witam

Pierwsza sprawa w Sądzie Cywilnym Jelenia Góra odroczona do 29-05.
Wiem,że takich spraw jak moja toczy się obecnie ponad 300, w samej Jeleniej Górze jest 13!
Ma ktoś wiedzę czy któraś sprawa zakończyła się pomyślnie dla bezrobotnego!
Potrzebuję wszelkich informacji o analogicznych sprawach,o wycofaniu pozwu przez PUP a najlepiej (jeśli takie są) o przegranej Urzędu!?
Pomocne będą również informacje jak postępują inne Urzędy Pracy w podobnych sprawach

Pomocy próbuje udzielić mi Ministerstwo Gospodarki Departament Gospodarki Elektronicznej
Minister pisze cytuję:
"We wpisie CEIDG Pana Tomasza S (nr nip) widnieje data zaprzestania wykonywania działalności gospodarczej -30.12.2003r ,a wpis ma obecnie status WYKREŚLONY.Obecnie w Ministerstwie Gospodarki nie toczy się żadne postępowanie o sprostowanie tego wpisu, a wpis w CEIDG w rozumieniu przepisów ustawy jest od 30.12.2003r wpisem NIEAKTYWNYM!
Minister Gospodarki otrzymał pisemne stanowisko z Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej dotyczące stosowania przepisu $6 ust.3 pkt 2 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 23 kwietnia 2013r w sprawie dokonywania z Funduszu Pracy refundacji kosztów wyposażenia lub doposażenia stanowiska pracy dla skierowanego bezrobotnego oraz przyznawania środków na podjęcie działalności gospodarczej (Dz.U.z 2012r poz 457) w którym wskazano,iż osoby posiadające" NIEAKTYWNY" wpis w CEIDG w okresie 12 miesięcy bezpośrednio poprzedzających dzień dzień złożenia wniosku o dofinansowanie podjęcia działalności gospodarczej MOGĄ SKUTECZNIE UBIEGAĆ SIĘ w powiatowym urzędzie pracy o przyznanie ww. pomocy.W celu wyeliminowania wątpliwości dotyczących stosowania przez powiatowe urzędy pracy przepisu $6 ust3 pkt2 powołanego rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej, Pan Jacek Męcina,Sekretarz Stanu w MPiPS,pismem z dnia 5 grudnia 2012r znak DF-I-0212-254-LC/12 wystąpił do starostów,prezydentów miast na prawach powiatu oraz wojewodów z zaleceniem jednolitego stosowania powyższego przepisu, zgodnie ze stanowiskiem przyjętym przez Ministra Pracy i Polityki Społecznej."

Ostatnia edycja:
Witam
Pilnie potrzebuję ustalić gdzie znajdę informację na temat :
Dziennik Ustaw nr 106 poz 622 art 220 rok 2011
Dzięki

Ostatnia edycja:
Dziękuję!
Jednak dla mnie to czarna magia nie mam pojęcia jak ustawa o swobodzie gospodarczej z dnia 27.08.2004 r pomoże (prawdopodobnie) w mojej sprawie!
Pozdrawiam

Mam takie pytanie:
Czy osoba zwolniona dyscyplinarnie, ma szanse otrzymać dotację na rozpoczęcie Działalności gospodarczej?

tescoman napisał:
Czy osoba zwolniona dyscyplinarnie, ma szanse otrzymać dotację na rozpoczęcie Działalności gospodarczej?
Sposób ustania stosunku pracy nie jest brany przez PUP pod uwagę przy podejmowaniu decyzji o przyznaniu bezrobotnemu środków na podjęcie działalności gospodarczej.

Witam

Dzisiaj na drugiej sprawie Sąd Cywilny w Jeleniej Górze oddalił pozew PUP w całości,więc sprawę WYGRAŁEM !!! Jednak czekam na uprawomocnienie się wyroku.To już trzecia sprawa przegrana przez Powiatowy Urząd Pracy Jelenia Góra!Spodziewam się jednak apelacji Urzędu.
Pozdrawiam
Tomasz

Jak się skończyła Twoja sprawa? Mam też problem z PUP w sprawie dotacji.

Witam

Zgodnie z moimi przypuszczeniami adwokat PUP złożył apelację, więc wszystko
zaczyna się od początku,obecnie czekam na wyznaczenie terminu sprawy.
Pzd

To smutne, w jakim (dzikim) kraju żyjemy. Gdzie nie liczą się ludzie (bezrobotni) tylko urzędnicy i ich (prywatna) interpretacja prawa. Pozdrawiam i życze siły w walce o normalność w tym kraju. Jeżeli urzędnik miał mozliwość sprawdzenia wpisu i weryfikacji danych potrzebnych do ustalenia czy możesz wziąść dotacje, dlaczego teraz obwinia Ciebie za coś co sam nie zrobił a co wynika z jego obowiązków!

Ostatnia edycja:
Urzędnik załatwiający daną sprawę nie może poddawać pod wątpliwość każdego faktu, który podała strona i sprawdzać stanu faktycznego, jeśli okoliczności wskazane przez stronę nie budzą wątpliwości. Zwłaszcza, że dane często gromadzone są przez zupełnie inny urząd, do których urzędnik po prostu nie ma dostępu technicznego i nie może ich zweryfikować.
To obowiązkiem klienta jest informować o wszelkich istotnych zmianach/okolicznościach.

Ostatnia edycja:
Ustawa z dnia 25 marca 2011 r. o ograniczaniu barier administracyjnych dla obywateli i przedsiębiorców:

„Art. 220. § 1. Organ administracji publicznej nie może
żądać zaświadczenia ani oświadczenia
na potwierdzenie faktów lub stanu
prawnego, jeżeli:
1) znane są one organowi z urzędu,
2) możliwe są do ustalenia przez organ
na podstawie:
a) posiadanych przez niego ewidencji,
rejestrów lub innych danych,
b) rejestrów publicznych posiadanych
przez inne podmioty publiczne,
do których organ ma dostęp
w drodze elektronicznej na zasadach
określonych w przepisach
ustawy z dnia 17 lutego 2005 r.
o informatyzacji działalności podmiotów
realizujących zadania
publiczne,
c) wymiany informacji z innym podmiotem
publicznym na zasadach
określonych w przepisach o informatyzacji
działalności podmiotów
realizujących zadania publiczne,
d) przedstawionych przez zainteresowanego
do wglądu dokumentów
urzędowych (dowodu osobistego,
dowodów rejestracyjnych
i innych).
§ 2. Organ administracji publicznej żądający
od strony lub innego uczestnika
postępowania zaświadczenia albo
oświadczenia na potwierdzenie faktów
lub stanu prawnego jest obowiązany
wskazać przepis prawa wymagający
urzędowego potwierdzenia
tych faktów lub stanu prawnego
w drodze zaświadczenia

Kosss napisał cyt. To obowiązkiem klienta jest informować o wszelkich istotnych zmianach/okolicznościach.

To kto sporządza umowę o dofinansowaniu? Przeszkolony urzędnik PUP czy bezrobotny? Za co urzędnik PUP pobiera pieniądze, żeby później bezrobotny miał kłopoty? Urzednik sporządzający umowe o dofinansowanie odpowiada za swoją pracę i zna przepisy obowiązujące, lepiej od bezrobotnego. Urzędnik PUP, jak wynika z postu mógł w prosty sposób ustalić, czy bezrobotny miał wpis do CEIDG, czy nie miał. Nie zrobił tego, co należało do jego obowiazków, a teraz zrzuca się winę na bezrobotnego, który zawsze jest w słabszej pozycji. Zresztą jak z postu wynika, sąd uznał racje bezrobotnego i oddalił wniosek PUP o zwrot dotacji.

Szkoda, że autor wątku Toro07, nie zamieścił uzasadnienia sądu. Tam jest napisane, czym kierował się sąd odrzucając wniose PUP. Tutaj prośba do Toro07 o zamieszczenie uzasdnienia sądu w jego sprawie, Bedzie to pomocne dla innych w podobnej sytuacji. Jeżeli Toro07 nie tutaj, to prosba o przesłanie uzasadnienia sądu prywatnie na mojego maila. Z góry dzieki. Jest nadzieja, ze urzędnik nie zawsze wygrywa.

Ostatnia edycja:
Powrót