Zwrot gotówki inną formą niż karta

• Autor wątku Autor wątku MarinaZ
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MarinaZ

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,

Zakupiłam towar w jednym ze sklepów z ubraniami. Po pewnym czasie towar ten uległ zniszczeniu dlatego oddałam go do sklepu w celu reklamacji. Po upływie 14 dni nie dostała żadnej odpowiedzi ze sklepu (email, sms, telefon, list) w celu poinformowania mnie odnośnie statusu mojej reklamacji. Dlatego po 16 dniach od reklamacji wybrałam się do sklepu. Pani oświadczyła mi, że reklamacja jest rozpatrzona pozytywnie niestety towar nie może być wymieniony ani naprawiony dlatego mogę otrzymać zwrot kosztów, ale tylko na kartę która dokonałam zakupu. Niestety karty tej już nie posiadam bo z niej zrezygnowałam dlatego sprzedawca powiedział, że mogę otrzymać jedynie bon z tą sumą a nie zwrot gotówki.

Proszę o informację oraz potwierdzenie jej stosownymi paragrafami, że zwrot pieniędzy może nastąpić tylko na kartę, która płaciłam za towar.

MarinaZ napisał:
Niestety karty tej już nie posiadam bo z niej zrezygnowałam dlatego sprzedawca powiedział, że mogę otrzymać jedynie bon z tą sumą a nie zwrot gotówki.

Czemu zrezygnowałaś i co to za sklep?

Nie ma takiego prawa, sklep musi ci w takiej sytuacji zwrócić gotówkę. Jeśli nadal będą mieli z tym problem, zwróć się pomoc do Rzecznika Konsumentów w swoim mieście.

biginkaso napisał:
Czemu zrezygnowałaś i co to za sklep?

Jedna z sieciówek z ubraniami.
Zrezygnowałam z karty do tego rachunku bankowego po prostu nie była mi już potrzebna a nie chciałam płacić za nią dodatkowych opłat.

Nie ma takiego prawa, sklep musi ci w takiej sytuacji zwrócić gotówkę. Jeśli nadal będą mieli z tym problem, zwróć się pomoc do Rzecznika Konsumentów w swoim mieście.

Super dziękuję za informację. Posiadasz może na to jakiś dokument bo do rzecznika mogę iść dopiero w poniedziałek a sprawę chciałbym załatwić jeszcze przez weekend :)

MarinaZ napisał:
Posiadasz może na to jakiś dokument bo do rzecznika mogę iść dopiero w poniedziałek a sprawę chciałbym załatwić jeszcze przez weekend :)

To Ty zapytaj Pani o podstawę prawną takiej opinii

Pewnie ich wewnętrzny regulamin i kwestia zwrotu prowizji z banku, za transakcję. Nieważne jak by nie było, mają zwrócić gotówkę.

To Ty zapytaj Pani o podstawę prawną takiej opinii

Chamsko dostałam informację, że bez karty nie będą dalej rozmawiać. A podstawa prawna regulamin...

Pewnie ich wewnętrzny regulamin i kwestia zwrotu prowizji z banku, za transakcję. Nieważne jak by nie było, mają zwrócić gotówkę.

W takim razie w poniedziałek zadzwonię do rzecznika :)

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi!
Pozdrawiam

nintendo007 napisał:

Kwestia zwrotu prowizji to nie jest bynajmniej problem klienta.

Ja bym z kolei chamsko dała Pani znać, że albo odda Ci gotówkę, albo będzie się tłumaczyć rzecznikowi do którego udasz się w poniedziałek. A najlepiej z nią nie dyskutuj, tylko poproś o rozmowę z kierownikiem sklepu (chyba, ze to był kierownik sklepu)

Czasem_pytam napisał:
Kwestia zwrotu prowizji to nie jest bynajmniej problem klienta.

Ja bym z kolei chamsko dała Pani znać, że albo odda Ci gotówkę, albo będzie się tłumaczyć rzecznikowi do którego udasz się w poniedziałek. A najlepiej z nią nie dyskutuj, tylko poproś o rozmowę z kierownikiem sklepu (chyba, ze to był kierownik sklepu)

Hmm nie wiem czy u nich menadżer to ta sama pozycja co kierownik w ich sklepie. Swoją drogą bardzo niemiły człowiek...

Powrót