Zwrot gotówki zamiast wymiany

• Autor wątku Autor wątku 216802
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
2

216802

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Wysłałem uszkodzony telewizor do sprzedawcy. Po tygodniu oczekiwania wysłali mi wiadomość, że nie mają części zamiennych do telewizora, ponieważ ten model wyszedł z produkcji a części zamienne nie są już dostępne. Zaproponowali mi zwrot gotówki. Odpisałem, że nie chcę gotówki tylko telewizor. Napisali mi, że jest to nie możliwe, dlatego też spytałem czy mógłbym dostać nowszy model telewizora. Odpisali, że tak ale za dopłatą.

Czy muszę się zgodzić na zwrot gotówki, czy też mogę zażądać wymiany na nowszy model nawet jeżeli jest on droższy? Przecież to nie moja wina, że nie produkują tego modelu, a za zwrócone pieniądze nie kupię identycznego?

Czy idąc za tokiem rozumowania użytkownika cedwah mam szansę na uzyskanie nowego telewizora?
cedwah napisał:
W orzecznictwie jest utrwalony pogląd, że przy ocenie nadmierności kosztów uwzględnia się wartość towaru zgodnego z umową, stopień niezgodności oraz niedogodności, na jakie naraziłby inny sposób zaspokojenia. To sprzedawca wydał towar niegodny z umową, a funkcją przepisów jest ochrona interesu kupującego. Zwrot ceny sprowadziłby się w rezultacie do wymiany towaru na nowy tyle, ze kosztem konsumenta - naraziłby kupującego na koszty wynikające z różnicy ceny za jaką pierwotnie kupił towar i za jaką byłby zmuszony kupić obecnie.

Trudno powiedzieć, ludzie to nie roboty więc dużo zależy od osoby, na którą trafisz. Spróbuj korespondencji w bardziej oficjalnym tonie i z przemyślaną argumentacją. Druga strona zna prawa klienta i raczej nie chce kłopotów. Pierwsza odpowiedź jest często odmowna, taki rodzaj gry z konsumentem - a nuż zaakceptuje warunki jakie zaproponuje sprzedawca.
Jeżeli jednak sprzedawca będzie obstawał przy swoim pozostanie rzecznik praw konsumenta lub sąd ale czy te kroki będą warte zachodu...?
Pamiętaj jednak, że sprzedawca nie może żądać od Ciebie dopłaty za wymieniony telewizor. Może zwrócić pieniądze lub wymienić na taki sam model. Jeżeli zaproponuje inny model musi się to odbyć bez kosztowo.

Powrót