Zwrot kartridży do drukarki

• Autor wątku Autor wątku grzenia87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grzenia87

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. Dzisiaj kupiłam dwa kartridże do drukarki. W sklepie miałam swoje które właśnie się skończyły, co by pan sprzedawca widział na żywo jakie mi są potrzebne. Sprzedał mi z innej firmy, ale zapewniając że to takie same i będą pasować. Okazało sie że drukarka mi ich nie odczytuje. Czy mam prawo zwrócić je i zażądać zwrotu pieniędzy? Dodam, że mogę pojechać do nich z tą drukarką i jeżeli oni też ich nie będą mogli zainstalować to mam prawo do zwrotu czy nie? I jeszcze mam jedno pytanie. Czy jeżeli zaproponują mi odesłanie ich na gwarancje to mam prawo zażądać poprostu pieniędzy?
bardzo proszę o odpowiedź gdyż jutro muszę to załatwić i chciała bym być przygotowana merytorycznie.
Z góry dziękuję!:)

Kupiłaś na siebie czy na firmę?

Jeżeli kupiłaś jako osoba prywatna, to korzystasz z uprawnień konsumenta.
Zgodnie z ustawą o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej masz prawo do wymiany towaru albo naprawy. Wynika to z odpowiedzialności sprzedawcy za sprzedaż towaru niezgodnego z umową, bo nie odpowiada podanemu wcześniej przez sprzedawcę przy uzgadnianiu właściwości towaru opisowi.
Jak już wspomniałem masz prawo do wymiany towaru albo naprawy, natomiast by móc uzyskać zwrot pieniędzy : naprawa albo wymiana jest niemożliwa lub wymaga nadmiernych kosztów.

Ostatnia edycja:
markowy napisał:
Jeżeli kupiłaś jako osoba prywatna, to korzystasz z uprawnień konsumenta.
Zgodnie z ustawą o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej masz prawo do wymiany towaru albo naprawy.
Wprowadzasz w blad.

Kupiłam na siebie. Czyli jeżeli proponują wysłać towar na gwarancję to chcąc nie chcąc albo sie zgadzam na to albo wychodzę z "kwitkiem" tak? Dość że przepłaciłam to jeszcze nie działa :-x

Przeczytałaś instrukcję ich montażu ? Być może musisz przed ich montażem zdemontować chip z oryginalnych tuszy i zamontować na tych.

Powrót