Zwrot karty graficznej - otwarte pudełko

• Autor wątku Autor wątku romano84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

romano84

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam,

Zakupiłem kartę graficzną, pudełko otworzyłem, ale okazało się że nie pasuje mi idealnie do obudowy (wersja ITX trochę mniejsze karty). Zrobiłem zwrot 14 dni, a sprzedawca od razu mi napisał że:

"jezeli karta jest otwarta to traktowana jest jako uzywana. mozemy odmowic przyjecia zwrotu lub zwrocic niepelna kwote."

zakup normalnie od firmy, gwarancja producenta, paragon. Pierwszy raz się spotkałem z czymś takim, już nie raz skorzystałem z takiego zwrotu i jeszcze nikt mi tak nie pisał, a jeszcze nawet towaru nie zdążyłem wysłać. Czy jest to zgodne z prawem?. Na samej karcie graficznej są jeszcze nawet oryginalne folie.

Witam
"konsument ponosi odpowiedzialność za zmniejszenie wartości rzeczy będące wynikiem korzystania z niej w sposób wykraczający poza konieczny do stwierdzenia charakteru, cech i funkcjonowania rzeczy, chyba że przedsiębiorca nie poinformował o prawie odstąpienia od umowy"
wydaje mi sie że tylko sprawdziłeś więc nie powinien umniejszać jego wartości, skoro nie pasuje to nawet no nie użyłeś go w sposób fizyczny.
Zapytaj go o podstawę prawną tego wymysłu

Ma Pan prawo otworzyć pudełko i sprawdzić cechy zakupionego przedmiotu. Nie wpływa to na prawo do złożenia oświadczenia o odstąpieniu od umowy ani na prawo do żądania zwrotu całości ceny.

Przepis prawny:
art. 34 ustawy o prawach konsumenta
1. Konsument ma obowiązek zwrócić rzecz przedsiębiorcy lub przekazać ją osobie upoważnionej przez przedsiębiorcę do odbioru niezwłocznie, jednak nie później niż 14 dni od dnia, w którym odstąpił od umowy, chyba że przedsiębiorca zaproponował, że sam odbierze rzecz. Do zachowania terminu wystarczy odesłanie rzeczy przed jego upływem.
2. Konsument ponosi tylko bezpośrednie koszty zwrotu rzeczy, chyba że przedsiębiorca zgodził się je ponieść lub nie poinformował konsumenta o konieczności poniesienia tych kosztów.
3. Jeżeli umowę zawarto poza lokalem przedsiębiorstwa a rzecz dostarczono konsumentowi do miejsca, w którym zamieszkiwał w chwili zawarcia umowy, przedsiębiorca jest zobowiązany do odebrania rzeczy na swój koszt, gdy ze względu na charakter rzeczy nie można jej odesłać w zwykły sposób pocztą.
4. Konsument ponosi odpowiedzialność za zmniejszenie wartości rzeczy będące wynikiem korzystania z niej w sposób wykraczający poza konieczny do stwierdzenia charakteru, cech i funkcjonowania rzeczy, chyba że przedsiębiorca nie poinformował konsumenta o prawie odstąpienia od umowy zgodnie z wymaganiami art. 12 ust. 1 pkt 9.

Powrót