Zwrot karty graficznej - zwrot pieniedzy

• Autor wątku Autor wątku Ahmaret
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Ahmaret

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Witam. W dniu 15.12.2022 zakupiłem kartę graficzną AMD. Od około miesiąca borykam się z problemem sterowników. Mniej więcej co 2 dni występuje błąd sterowników i potrzebne jest odinstalowanie pozostałych i instalacja na nowo całych sterowników. Czy istnieje możliwość reklamacji z tytułu rękojmi i zwrot pieniędzy za produkt jako towar niezgodny z umową bo ma działać a nie działa prawidłowo ? Karta opisywana że ma działać na systemie Windows a są problemy. I po tzw crash sterowników nie ma możliwości użytkowania karty zgodnie z przeznaczeniem czyli np nie da się uruchomić gier.
Pozdrawiam.

Ten tekst to raczej na forum softwerowym.
Tutaj :
- kto kupił
- gdzie kupił
- warunki ew gwarancji
?

To może zadam pytanie inaczej.
Czy oprogramowanie jest nierozłącznym elementem karty graficznej pomimo tego ze producentem karty graficznej jest firma X a twórca w/w karty oraz twórca oprogramowania jest firma Y ?
Bez oprogramowanie nie jestem w stanie użytkować karty graficznej w taki sposób do jakiego została wyprodukowana. Generalnie karta graficzna jako rzecz w myśl art 556 kc jest sprawna ale w myśl tego samego artykułu bez oprogramowanie ta rzecz sprzedana nie ma właściwości o jakiej mówi producent/sprzedawca podczas zawierania umowy kupna.
W załączniku zdjęcie gdzie sprzedający pokazuje na swojej stronie internetowej jakie "wyniki" powinna osiągać karta graficzna (pod grafiką zamieszcza również specyfikację sprzętową komputera i opcje graficzne do osiągnięcia takich rezultatów) a ja nie jestem w stanie nawet uruchomić takich gier kiedy dochodzi do uszkodzenia sterowników karty graficznej.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
W dniu 15.12.2022 zakupiłem kartę graficzną AMD. Od około miesiąca borykam się z problemem sterowników.
A jaki jest problem zainstalować starsze sterowniki, by sprawdzić czy to rozwiąże problem czy może jednak to wina samej karty? Może zacznij od diagnostyki, zanim złożysz reklamację. "Reklamowanie" niemożliwości osiągnięcia danej liczby FPS w grze prawie na pewno zostanie odrzucone. Sprzedawca nie odpowiada za jakość wydawanych sterowników.

ale w myśl tego samego artykułu bez oprogramowanie ta rzecz sprzedana nie ma właściwości o jakiej mówi producent/sprzedawca podczas zawierania umowy kupna.
Specyfikacja karty (hardware), wskutek braku sterowników, się nie zmienia, więc ma cały czas te same właściwości.

Ostatnia edycja:
gryffinian napisał:
A jaki jest problem zainstalować starsze sterowniki, by sprawdzić czy to rozwiąże problem czy może jednak to wina samej karty? Może zacznij od diagnostyki, zanim złożysz reklamację. "Reklamowanie" niemożliwości osiągnięcia danej liczby FPS w grze prawie na pewno zostanie odrzucone. Sprzedawca nie odpowiada za jakość wydawanych sterowników.

Specyfikacja karty (hardware), wskutek braku sterowników, się nie zmienia, więc ma cały czas te same właściwości.

Specyfikacja się nie zmienia ale przez brak sterowników nie da się wykorzystać tej specyfikacji karty i jej możliwości. Ja nie chce reklamować bo nie mogę osiągnąć liczby fps jaka sprzedawca pokazuje tylko chce reklamować ponieważ przez problem ze sterownikami ja tej gry w ogóle nie mogę uruchomić a sprzedawca twierdzi że się da uruchomić i w dodatku osiągnąć takie a nie inne wyniki.

PS. Ponadto w myśl art 556par1.pkt3
nie nadaje się do celu, o którym kupujący poinformował sprzedawcę przy zawarciu umowy, a sprzedawca nie zgłosił zastrzeżenia co do takiego jej przeznaczenia;

Fakt faktem jeśli sterowniki działają poprawnie karta nadaje się do celu w jakim została kupiona.

Ostatnia edycja:
Specyfikacja się nie zmienia ale przez brak sterowników nie da się wykorzystać tej specyfikacji karty i jej możliwości.
No właśnie tu jest problem. Jeśli jest wadliwa to owszem. Jeśli jest sprawna, ale nie działa tylko u Ciebie to nie jest to wada. Nie odpowiedziałeś też czemu nie sprawdzisz na starszym sterowniku.

PS. Ponadto w myśl art 556par1.pkt3
nie nadaje się do celu, o którym kupujący poinformował sprzedawcę przy zawarciu umowy, a sprzedawca nie zgłosił zastrzeżenia co do takiego jej przeznaczenia
Obawiam się, że nie masz dowodu na poinformowanie o tym sprzedawcy.

No wiem że problem ale jest ogólny bo sporo użytkowników skarży się na sterowniki tego producenta i ma takie problemy.
Ja jako użytkownik wyciągam kartę z pudełka podłączam wchodzę na stronę producenta i ściągam najnowsze sterowniki 'recomended' i urządzenie ma działać. Jakoś mi się nie widzi grzebać po stronie www i szukanie sterowników 2 lata wstecz i znajdowanie tych które działają. Ponadto stare sterowniki nie posiadają usprawnień do urządzenie aby wykorzystać jego potencjał i tego co sprzedawca oferował podczas zawarcia umowy. Najgorsze jest to że usterka występuje losowo czasem wszystko działa przez tydzień a czasem psuje się 2 razy dziennie

Do karty były dołączone gry których nie da się uruchomić po awarii sterownika. A chyba powinny działać jeśli sprzedawca dawał je jako gratis?

Ja jako użytkownik wyciągam kartę z pudełka podłączam wchodzę na stronę producenta i ściągam najnowsze sterowniki 'recomended' i urządzenie ma działać.
A licencja użytkownika (EULA), szczególnie §6 (wyłączenie wszelkich gwarancji), nie obowiązuje bo? ;)

Jakoś mi się nie widzi grzebać po stronie www i szukanie sterowników 2 lata wstecz i znajdowanie tych które działają.
No to już Twoja sprawa. Urządzenie - jeśli samo w sobie jest sprawne i na jakichś sterownikach zadziała - nie jest wadliwe w rozumieniu umowy, jeśli ta jakoś nie precyzowała celu zakupu. Niemniej nic Ci nie broni napisać reklamacji, że karta "nie działa poprawnie", opisując problemy i poprosić o naprawę, jednak obawiam się, że bez wykluczenia tak podstawowych defektów jak niewspółpracujący sterownik narażasz się nie tylko na odrzucenie reklamacji, ale także na pozbawienie się tej karty na jakiś czas a i nie rzadko takie rzeczy wracają z "diagnozy u sprzedawcy" uszkodzone fizycznie, więc dobrze przemyśl strategię.

Do karty były dołączone gry których nie da się uruchomić po awarii sterownika. A chyba powinny działać jeśli sprzedawca dawał je jako gratis?
A skąd. Jeśli umowa jasno tego nie stanowiła to po prostu je dodał i tyle.

Ostatnia edycja:
Właśnie dlatego się zastanawiam czy niedziałające sterowniki są podstawą do reklamacji. Bo jakby nie patrzeć bez nich urządzenie działa niepoprawnie i nie spełnia swoich funkcji jakie oferuje sprzedawca sprzedając sprzęt. Pomimo tego że urządzenie fizycznie jest sprawne

Właśnie dlatego się zastanawiam czy niedziałające sterowniki są podstawą do reklamacji.
Nie, jeśli nie były przedmiotem umowy.

Niby nie były ale bez nich nie da się użytkować sprzętu w sposób do jakiego został stworzony. Sprzed wymaga takiego sterownika do poprawnego działania. Ehh generalnie problem

Powrót