Zwrot Kindergeld a separacja

• Autor wątku Autor wątku KasiaK43
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KasiaK43

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, proszę o pomoc ponieważ nie wiem jak dalej postąpić. Wyszłam za mąż mając côrkę z innym partnerem urodził nam się syn . Mieszkaliśmy w Niemczech z synkiem córka w Pl ponieważ uczęszczała do liceum . Złożyłam wniosek o zwrot kindergeld za 3 lata . Wniosek był na męża bo on pracował. Załatwiałam wszystkie papiery I dokumenty mąż nie chciał bo twierdził ze nie dostaniemy. Czekaliśmy bardzo długo ale małzeństwo nie przetrwało I jesteśmy w separacji. Przez 1.5 roku mąz nie dał na dziecka pieniędzy I się nim nie interesuje ale jak urząd niemiecki wydał decyzję o zwrocie kindergeldu mąz zmienił konto I zagarnął pieniądze 8 tys euro na dwoje dzieci nawet mnie o tym nie informując. Moje pytanie czy miał takie prawo I co z pieniędzmi które należą się dzieciom.

Czy urząd wydał decyzję, jak przed separacją,czy po? Jak po, to powinna Pani natychmiast poinformować Familienkasse o zaistniałej sytuacji podając numer KG i zgłosić im zmianę konta, żeby chociaż bieżace pieniądze otrzymywać. Rozumie, ze dziecko mieszka aktualnie z panią, separacja została zgłoszona u prawnika, a ojciec dziecka lub pani pracuje w De.

Decyzję o zwrocie przyznali przed separacja I było podane moje konto a on w czasie separacji zmienil w Famillenkasie na siebie. I ja I on jestesmy w DE. Nie przypuszczałam, že okradnie dziecko.

Jeśli dzieci mieszkają z Panią, to prosze tę sytuację zgłosić do prawnika u którego została zgłoszona separacja, jesli po dobroci maz nie chce oddać pieniędzy. I natychmiast w FK zgłosić, że od dnia którego jesteście w separacji i ze Pani prosi o przelew biezących swiadczeń na Pani konto.
To jest poniekąd Pani błąd, gdyż FK należy informować o każdej zmianie i to jest najlepszy przykład na to, że gdyby im Pani separację zgłosiła, to nigdy nie puściliby pieniędzy na konto ojca, jeśli dzieci mieszkają z Panią.

Powrót