Zwrot kosztów dojazdu świadka

• Autor wątku Autor wątku 209871
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
2

209871

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam. Zostałem wezwany na rozprawę w charakterze świadka. Zamierzam na nią przyjechać samochodem, który nie należy do mnie. Nie mogę przyjechać komunikacja publiczną, gdyż godzina rozprawy jest wczesna i ani pociąg ani autobus mi nie pasuje. Czy może mi ktoś poradzić, czy mogę domagać się zwrotu kosztów przyjazdu na rozprawę samochodem, pomimo tego, że nie należy on do mnie? Dziękuję z góry za pomoc.

Możesz, jeśli to Ty poniesiesz koszty tej podróży (bo zwrot należy się w zakresie kosztów faktycznie poniesionych przez świadka, przy czym w przepisie nie wymaga się by pojazd był własnością świadka). W końcu jak byś jechał np. pociągiem to też nie swoim ;)

Jak będziesz tankował, zachowaj paragon ze stacji, miej też przy sobie dowód rejestracyjny samochodu na sali rozpraw. Nie zapomnij zawnioskować o zwrot kosztów, bo Sąd te należności przyznaje wyłącznie na wiosek. Wspomnij sądowi, że przyjazd innym środkiem wiązałby się z noclegiem w miejscowości gdzie mieści się Sąd.

W tym rzecz, że art.*85 ust 1 ustawy *o kosztach sądowych w sprawach cywilnych stanowi, iż*"Świadkowi przysługuje zwrot kosztów podróży - z miejsca jego zamieszkania do miejsca wykonywania czynności sądowej na wezwanie sądu - w wysokości rzeczywiście poniesionych, racjonalnych i celowych kosztów przejazdu WŁASNYM samochodem lub innym odpowiednim środkiem transportu" stąd moje wątpliwości.

Powrót