Zwrot kosztów na rzecz komornika

• Autor wątku Autor wątku mauseCleaner
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
mauseCleaner

mauseCleaner

Użytkownik
Odpowiedzi
80
Witam

Mam dwa pytania.. Od jakiegoś czasu mam komornika z powodu alimentów. Sytuacja jest bez sensu gdyż płaciłem zawsze na czas a raz jedyny zdarzyło mi się zapłacić w dwóch ratach - jedna w terminie a reszte następnego dnia (płatne do 15, i 15 wpłaciłem większą połowę a nast. dnia resztę wraz z należnymi odsetkami oraz informowałem matkę mojej córki o tym fakcie wcześniej). Moja była doskonale zna sytuację u mnie w firmie jak płacą wynagrodzenie.. Z duuużym opóźnieniem każdego miesiąca..

Pytanie:
1. Czy komornik ma prawo zająć zwrot podatku nawet w skarbówce??
Zajął wynagrodzenie - co miesiąc sobie pobiera, zajął konta (zablokował na nich dodatkowo środki w wysokości alimentów mimo iż firma mu przelewa na czas zamiast mi na konto), i do tego zajął skarbówkę gdzie jak będzie zwrot pieniędzy też zajmie kolejną wysokość alimentów - co mi razem da 3 KROTNOŚĆ alimentów zablokowanych lub też zabranych jak kto woli to nazwać..

2. Czy jest taka możliwość by w sądzie dochodzić zwrotu kosztów poniesionych na rzecz komornika tj by powódka zwróciła mi wszystkie potrącenia których dokonał komornik? (Jego praca wysokość 40zł + kwota za przelew 2zł + listy - za każdy 15zł a było ich trochę! Na kwotę ok 170zł).
Pytam bo adwokat twierdzi że jest taka możliwość zaś inna osoba mi w pracy powiedziała że czegoś takiego nie ma więc dla pewności pytam tutaj..

Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję za każdą podpowiedź.
Pozdrawiam

Musi Pan dokładnie przejrzeć akta egzekucyjne to jest głównie wniosek egzekucyjny wierzyciela:

1) kiedy został napisany i złozony do komornika - data
2) jakie były na tym wniosku zaległości alimentacyjne

Jeśli Pana żona wszczęła egzekucję tylko alimentów bieżących i to przed terminem płatności raty (przed 15) to egzekucja była niecelowa i Pana żona możę zapłacić koszty egzekucyjne w imieniu alimentowanego. Powinien był Pan w tym wypadku złożyć skargę na zajęcie wynagrodzenia za pracę.

Być moż Pana błędem bylo niepłacenie odsetek za zwłokę od nieterminowych wpłat alimentów i o np o te odsetki wraz z ratą bieżącą wystąpiła żona do komornika.

mauseCleaner napisał:
Witam

(płatne do 15, i 15 wpłaciłem większą połowę a nast. dnia resztę wraz z należnymi odsetkami oraz informowałem matkę mojej córki o tym fakcie wcześniej)

Witam..

Tylko ten jeden raz jedyny zdarzyło mi się JEDEN dzień po terminie zapłacić resztę.. Zaznaczam resztę. W terminie na koncie miała ponad połowę należnej kwoty,a następnego dnia wpłaciłem resztę plus odsetki które naliczyłem specjalnie za dwa dni i od całej kwoty (mimo iż nie powinienem - tylko od kwoty spóźnionej a może się i mylę - odsetki zaokrągliłem do góry)..
Moja była wie doskonale jak płaca u mnie w pracy i jak mieszkaliśmy razem i miała pod ręką wszystkie pieniądze nie przeszkadzał jej ten fakt że mogą zapłacić nawet i 25.. Wniosek miała z datą 16 (termin płatności 15) ale sama treść jej pisma wskazuje na to iż miała go przygotowane z góry znacznie wcześniej gdyż składając zapomniała poprawić to by mi za poprzedni miesiąc nie zajmował bo miała zapłacone, i z takim wnioskiem jakobym nie zapłacił jej za dwa miesiące poszła do komornika..
Skarga? próbowałem i wyjaśniać i składać skargę i nawet sądownie próbować zawrzeć ugodę z nią - efekt? LIPA..

Więc ponawiam pytania bo nie uzyskałem jeszcze odpowiedzi a bardzo mi na nich zależy:

1. Czy komornik ma prawo zająć zwrot podatku nawet w skarbówce??

2. Czy jest taka możliwość by w sądzie dochodzić zwrotu kosztów poniesionych na rzecz komornika tj by powódka zwróciła mi wszystkie potrącenia których dokonał komornik?
(Jego praca wysokość 40zł + kwota za przelew 2zł + listy - za każdy 15zł a było ich trochę! Na kwotę ok 170zł).

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
1. Tak

2. Jeśłi spóżnił się Pan z płatnością alimentów nawet 1 dzień to wierzyciel ma prawo skierować wniosek egzekucyjny do komornika. A zatem egzekucja była celowa z punktu widzenia wierzyciela. Nie ma Pan zatem szans na odzyskanie kosztów egzekucyjnych od wierzyciela (zwłaszcza że jest nim prawdopodobnie małoletni bez podstawowych dochodów). Z punktu widzenia postępowania egzekucyjnego wina za zaistniałą sytuację nie leży po stronie wierzyciela ale po Pana stronie - popadnięcie w zwłokę grozi zawsze wszczęciem postępowania egzekucyjnego. Czy przedstawiciel ustawowy małoletniego wierzyciela (matka) zechce czekać 1 dzień, 1 miesiąc czy też 1 rok na należne pieniądze zależy wyłącznie od jego dobrej woli a głównie cierpliwości. Niestety Pana żona wytrzymała tylko 1 dzień ...

Na przyszłość prosze płacić kilka dni wcześniej świadczenie ponieważ wierzyciel ma otrzymywać alimenty na konto lub przekazem pocztowym najpóźniej 15-go każdego miesiąca tak jak nakzał robić to Panu sąd.

Ostatnia edycja:
Powrót