Zwrot kosztów podróży.

• Autor wątku Autor wątku asia102
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

asia102

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Czy księgowa może odliczyć koszt dopłaty do wagonu sypialnego przy zwrocie kosztów podróży.

Może, jeśli pracodawca zgodził się na zwrócenie tego kosztu pracownikowi.

Będzie, że się czepiam, ale pytanie było:
"Czy księgowa może odliczyć koszt dopłaty do wagonu sypialnego przy zwrocie kosztów podróży". Rozumiem, że ksiegowa nie chce wypłacić tej dopłaty. I w takim wypadku odpowiedź powinna brzmieć:
"Może, jeśli pracodawca NIE zgodził się na zwrócenie tego kosztu pracownikow"

jureK

Hm? Przecież jeśli pracodawca nie zwróci tego wydatku pracownikowi, to to nie będzie dla niego koszt - nie zapłacił za to...

Wyjasnijmy do konca o co chodzi:
1. Czy ksiegowa nie chce zwrócić pracownikowi dopłaty do wagonu sypialnego?
2. czy ksiegowa zwróciła tą dopłatę pracownikowi, ale ma wątpliwości, czy może to zaksiegować w koszty prowadzenia firmy?
Pytanie było:
"Czy księgowa może odliczyć koszt dopłaty do wagonu sypialnego przy zwrocie kosztów podróży." i ja zrozumiałem, że chodzi o przypadek 1.
Oczywiście, jezeli nie zwrócono dopłaty pracownikowi to nie ma mowy o kosztach firmy.

jureK

O co chodzi, to musi wyjaśnić asia102 :-). Dla mnie 'odliczyć koszty' znaczy 'odliczyć koszty' w księgach. Ale dla pytającego rzeczywiście może znaczyć coś innego.

Przedstawiłam księgowej bilety i wśród nich ten na dopłate do sypialnego. Zwróciła koszt biletów ale bez dopłaty do sypialnego /70 zł/. Dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Moim miejscem pracy jest szkoła. Niczego wcześniej nie ustalałam z dyrektorem.

To idź do dyrektora i uzgodnij z nim to teraz. Może się zgodzi (chociaż z góry powiem, że nie musi). Powodzenia

jureK

Pracodawca delegując pracownika wskazuje środek lokomocji określając precyzyjnie jego klasę (§ 5, ust. 1 rozporządzenia MPiPs z dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie wysokości oraz warunków ustalania należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej na obszarze kraju (Dz.U. nr 236, poz. 1990 ze zm.).
Pracownik nie może samowolnie zmieniać środka lokomocji czy też klasy, decyzję każdorazowo podejmuje pracodawca.
Księgowa postąpiła właściwie, gdyż nie miała podstaw prawnych do zwrotu dopłaty za wagon sypialny.

Powrót