Zwrot kosztów ponownej odsyłki przy niesłusznym odrzuceniu zwrotu.

• Autor wątku Autor wątku Michal102
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Michal102

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Kupiłem w internecie produkt. Dotarł do mnie 4 maja. Odesłałem 17 maja wraz z pismem o odstąpieniu od umowy zawartej na odległość.
Wczoraj otrzymałem spowrotem z uzasadnieniem, że towar został dostarczony do nich w ciągu 18 dni.

14 dniowy okres na odstąpienie od umowy zawartej na odległość liczony jest od dnia wejścia klienta w fizyczne posiadanie towaru do dnia fizycznego dotarcia towaru spowrotem do właściciela czy jest liczony do dnia wysłania oświadczenia o odstąpieniu od umowy zawartej na odległość?

Wcześniej, przed napisaniem tego posta tutaj, na innym forum dowiedziałem się, że w przypadku odesłania towaru pocztą liczy się data stempla pocztowego. Stempel pocztowy na dowodzie nadania przysyłki poleconej jest z datą 17 maja, a więc odstąpiłem od umowy w ciągu 13 dni.

Czy przy ponownej odsyłce spowodowanej niesłusznym odrzuceniem zwrotu mogę zażądać zwrotu kosztów ponownej odsyłki?

O ile w przypadku pierwszej odsyłki koszty odsyłki poniosłem z własnej winy bo kupiłem i zrezygnowałem to koszty ponownej odsyłki z powodu niesłusznego odrzucenia zwrotu poniosę nie z własnej winy.

Prawidłowo odstąpiłeś i sprzedawca nic nie może"odrzucić". Niepotrzebnie odbierałeś. Poinformuj sprzedawcę, że jego rzecz jest do odebrania i przypomnij, że na zwrot ceny ma 14 dni, a po tym terminie będziesz naliczał ustawowe odsetki.

Ostatnia edycja:
A co z kosztami ponownej odsyłki przy niesłusznym odrzuceniu zwrotu towaru? Czy przepisy odnoszą się w ogóle do takiego przypadku?

Ponowna odsyłka to problem sprzedawcy.
Rzecz jest jego i problem z odesłaniem również.

Ponowna odsyłka to problem sprzedawcy.
Rzecz jest jego i problem z odesłaniem również.
Mówisz oczywiście ponownej odsyłce ode mnie do sprzedawcy?
Na jakie przepisy się powołać przy zarządaniu zwrotu kosztów ponownej odsyłki z winy sprzedawcy?
Czy przepisy odnoszą się do przypadku ponownego odsyłania towaru, którego zwrot został niesłusznie odrzucony?
Jeśli nie odnoszą się to sprzedawca nie uzna żądania zwrotu kosztów ponownej odsyłki do niego powołując się na to, że w przepisach jest tylko napisane, że koszty wysyłki towaru pełnowartościowego od od klienta do sprzedawcy pokrywa klient.

O jakiej ponownej odsyłce piszesz?

Michal102 napisał:
Na jakie przepisy się powołać przy zarządaniu zwrotu kosztów ponownej odsyłki z winy sprzedawcy?

Odstąpiłeś od umowy, skutkiem czego strony zobowiązane są sobie zwrócić cenę i towar, a prawo własności z powrotem przeszło na sprzedawcę. Nie odebrał rzeczy, która należy do niego. Domyślam się, że przesyłka wróciła do Ciebie i niepotrzebnie ją odebrałeś. Powiadom o tym sprzedawcę i poinformuj, że może sobie odebrać. A poniżej masz przepis:

Ustawa z dnia 30 maja 2014 r. o prawach konsumenta (Dz. U. z 2014-06-24, poz. 827):
Art. 31. 1. W przypadku odstąpienia od umowy zawartej na odległość lub umowy zawartej poza lokalem przedsiębiorstwa umowę uważa się za niezawartą.

PS sprzedawca nie ma żadnego wpływu na Twoje odstąpienie od umowy. Nie potrzebna jest jego zgoda.

Ostatnia edycja:
Shocked napisał:
O jakiej ponownej odsyłce piszesz?
No jak wysyłałem do sprzedawcy towar z pismem od odstąpieniu od umowy sprzedaży, on mi niesłusznie nie uznał zwrotu i wysłał spowrotem do mnie to teraz jak ja będę wysyłał do niego towar z pismem wykazującym niesłuszność odrzucenia zwrotu to będzie to ponowna odsyłka bo już raz odsyłałem gdy wysyłałem pismo o odstąpieniu od umowy.

@cedwah
Ale ten wpis nie odnosi się do pytania co ze zwrotem kosztów ponownej odsyłki do sprzedawcy.

Ty już nic nie musisz odsyłać.
Poprawnie odstąpiłeś od umowy. Próbowałeś też odesłać rzecz na co posiadasz dowód nadania. Nie przyjęcie przesyłki to wybór i problem sprzedawcy.
Teraz jedynie wyślesz przedsądowe wezwanie do zwrotu kwoty.

Ostatnia edycja:
Shocked napisał:
Ty już nic nie musisz odsyłać.
Poprawnie odstąpiłeś od umowy. Próbowałeś też odesłać rzecz na co posiadasz dowód nadania. Nie przyjęcie przesyłki to wybór i problem sprzedawcy.
Teraz jedynie wyślesz przedsądowe wezwanie do zwrotu kwoty.
Ale takie wezwanie to chyba musiało by być wysłane listem poleconym. Cena wysłania listu poleconego jest taka sama jak dla przesyłki poleconej ekonomicznej, gabaryt A.

Powrót