Zwrot kosztów pożyczki.

• Autor wątku Autor wątku Lukasso94
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lukasso94

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam wszystkich,
na początek bardzo proszę o wstrzymanie się od wypisywania złośliwych komentarzy.
Często korzystam z pożyczek tzw. chwilówek. Korzystam z usług takich firm jak Vivus, Lendon i Kuki. Problem dotyczy tej ostatniej firmy.
Chciałbym zaznaczyć, że w każdej z tych firm pożyczkę spłacałem przed teminem.
Zarówno od firmy Vivus i Lendon zawsze dostaje zwrot niewykorzystanych kosztów pożyczki. Inaczej wygląda sprawa z firmą Kuki. Pierwszą chwilówkę w tej firmie zaciągnąłem w styczniu br. Do tego czasu nie otrzymałem rozliczenia pierwszej pożyczki jak i każdej następnej, mimo że w umowie jest napisane, że zwrot niewykorzystanych kosztów jest zwracany na konto pożyczkobiorcy bez jakiejkolwiek ingerencji klienta. Co mogę w tej sytuacji zrobić?

wystosować pismo i wezwać do zwrotu kosztów pożyczki za wcześniejszą spłatę pożyczki, ja zazwyczaj wysyłam mailem takie pisemko ściągnięte z neta:

"Imię Nazwisko miejscowość, data
adres zamieszkania
kod, miejscowość

Przykładowy bank
ul. Przykładowa
00-000 Miejscowość

Dotyczy:
Umowa pożyczki nr: …………….. z dnia ………….. roku.

W związku z całkowitą wcześniejszą spłatą zobowiązania kredytowego nr ( ) z dnia [data zawarcia umowy kredytowej] wnioskuję o proporcjonalny zwrot kosztów początkowych tj. prowizji, opłat administracyjnych, z tytułu skróconego okresu obowiązywania umowy kredytowej.

Jako podstawę powyższego wniosku wskazuje:
• 49 ust. ustawy o kredycie konsumenckim
• Wspólna interpretacja powyższego artykułu przyjętą przez Rzecznika Finansowego i Prezesa UOKiK z dnia 16.05.2016r.

Wnioskuję, aby proporcjonalny zwrot kosztów początkowych tj. prowizji, opłat administracyjnych, z tytułu skróconego okresu obowiązywania umowy kredytowej, był wyliczany zgodnie z interpretacją przyjętą przez Rzecznika Finansowego i Prezesa UOKiK. Zwrotu proszę dokonać na mój nr rachunku: [numer Twojego konta bankowego]

Bardzo proszę o przesłanie na mój adres korespondencyjny pisemnej odpowiedzi na powyższą reklamację. W sytuacji gdy moją prośba nie zostanie spełniona jestem zdecydowany poinformować oraz prosić o interwencję organy państwowe tj. Rzecznika Finansowego, Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów i Komisję Nadzoru Finansowego."

Z poważaniem

Powrót