Zwrot kosztów procesu.

• Autor wątku Autor wątku loi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

loi

Użytkownik
Odpowiedzi
150
Operator usług telekomunikacyjnych domaga się zapłaty " niezapłaconych" 20 z 36 łącznie rat sprzętowych. Wartość przedmiotu sporu to ok. 750 zł. Pozwany wszystkie raty zapłacił i chce przedstawić potwierdzenia dokonania przelewów, niemniej ok wobec zamknięcia rachunki bankowego, musi wystąpić do banku o archiwalne wyciągi. Za jeden bank liczy sobie 30 zł. Czy masz szanse na zasądzenie zwrotu w pełnej wysokości kosztów uzyskania wyciągów od Sądu, które są w wysokości prawie równej w.p.s. - 600zł?

W mojej ocenie, czytajac art. 98 § 1 kpc, to beda niezbedne koszty do dochodzenia praw i obrony - o ile wykazesz jakims taryfikatorem banku koszt uzyskania wyciagu, przedstawisz same wyciagi i wygrasz spor, a nadto udokumentujesz (rachunki) koszty z banku odnosnie wyciagow.

Nie tak rzadko koszty danego sporu oscyluja wokol lub przewyzszaja wartosc przedmiotu sporu...

Chodziło mi co do zasady, a oczywiście, że kwota nie jest wzięta z sufitu, tylko tak wynika z taryfy banku, więc przedstawie i ja i będzie potwierdzenie wpłaty bankowi.

Bez tego nie mozesz udowodnic swojej racji - wg mnie powinni zwrocic.

Powrót