Zwrot kosztów ubezpieczenia?

• Autor wątku Autor wątku Malajstwo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Malajstwo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, moja mama, by wyrobić książeczkę RUM-owską bratu, pobrała z zakładu pracy zaświadczenie. Na tym zaświadczeniu byłam wpisana również ja - 26 lat, zarejestrowana w PUP, naukę zakończyłam w 2005 roku, nie pracowałam. Pani, która wydawała zaświadczenie spytała czy ja się jeszcze uczę, mama powiedziała, że nie uczę się od 2005 roku. Ta Pani oznajmiła, że z dniem dzisiejszym wypisuje mnie z ubezpieczenia. Dodam jeszcze, że nie zdawałyśmy sobie z tego sprawy, że ja widnieje w ubezpieczeniu mamy. Moje pytanie brzmi: Czy moja mama będzie musiała ponieść konsekwencję z tego tytułu, że nie zgłosiła w 2005 roku, że ja już się nie uczę? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

Jeżeli NFZ dopatrzy się tej nieprawidłowości będziecie musiały ponieść koszty udzielonych świadczeń medycznych od 2005, jeżeli takie były udzielone.

Jeśli dziewczyna od 2005 jest cały czas zarejestrowana w PUP to dlaczego miałaby coś płacić? Przecież miała ubezpieczenie zdrowotne z PUP...

Jeżeli był to tak, ale z postu nie wynika, by od 2005 była cały czas zarejestrowana w PUP i jakoś nie chce mi się wierzyć, żeby absolwentowi przez 5 lat nie znaleźli pracy.

Powrót