Zwrot kosztów z zatrudnienia

• Autor wątku Autor wątku matteo_19
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

matteo_19

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Pracowałem 2 dni na umowie o zlecenie, jednocześnie byłem zarejestrowany w urzędzie jako osoba bezrobotna, nie zgłosiłem tego faktu, iż podjąłem pracę.
Po kilku miesiącach dostałem staż z urzędu pracy. Po przepracowaniu pół roku na stażu urząd pracy domaga się zwrotu pieniędzy za staż. Co zrobić w tej sytuacji?

matteo_19 napisał:
Pracowałem 2 dni na umowie o zlecenie, jednocześnie byłem zarejestrowany w urzędzie jako osoba bezrobotna, nie zgłosiłem tego faktu, iż podjąłem pracę.
Po kilku miesiącach dostałem staż z urzędu pracy. Po przepracowaniu pół roku na stażu urząd pracy domaga się zwrotu pieniędzy za staż. Co zrobić w tej sytuacji?

Tobol napisał:
Hm, zwrócić nienależne świadczenia?

tylko środki, które dostaliśmy na przejazdy, badania, stypendium nie mają prawa ruszyć bo to jest twoja wypłata za pracę. Sam odbywałem staż niedawno, i miałem podobny problem

lolitta97 napisał:
tylko środki, które dostaliśmy na przejazdy, badania, stypendium nie mają prawa ruszyć bo to jest twoja wypłata za pracę. Sam odbywałem staż niedawno, i miałem podobny problem

Poczytaj: https://forumprawne.org/prawo-pracy/403340-oddanie-stypendium-za-staz.html

Osoba nie będąca w rozumieniu przepisów w/w ustawy osobą bezrobotną nie ma prawa do odbywania stażu. Ponieważ nie poinformowałaś PUP o okolicznościach istotnych dla posiadania lub nie statusu osoby bezrobotnej i w tym czasie PUP wypłacał ci świadczenie z tytułu bezrobocia, które ze względu na w/w okoliczności od pewnego momentu przestało przysługiwać, stąd decyzja o konieczności zwrotu pieniędzy nienależnie pobranych. Gdybyś zgłosiła to w porę, staż zostałby po prostu przerwany i nie byłoby całej sytuacji.

Dodatkowo:
https://forumprawne.org/bezrobocie/...-stazowego-za-caly-okres-odbywania-stazu.html

Ostatnia edycja:
Nie ma opcji, aby osoba bezrobotna była zarejestrowana w PUP i jednocześnie pracowała oraz uzyskiwała jakikolwiek dochód z tytułu świadczenia pracy.

Zgodnie z przepisami ustawy i promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy stypendium stażowe pobrane przez matteo_19
Mezczyzna.gif
jest świadczeniem pobranym nienależenie i podlega w całości zwrotowi.

Powrót