Zwrot kosztów za badania wstępne

• Autor wątku Autor wątku barthez26
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
barthez26

barthez26

Użytkownik
Odpowiedzi
183
Witajcie,

Sprawa wygląda następująco: Dziewczyna dostała się na szkolenie z PUP i w związku z tym miała robione badania w Wojewódzkim Ośrodku Medycyny Pracy. Przeszła je pozytywnie i 22 września miało być spotkanie organizacyjne. Na początku września dostała telefon z Urzędu Miasta czy jest zainteresowana stażem ( w tamtym roku starała się o staż w UM lecz w momencie jak się kontaktowali miała już podpisaną umowę na inny staż ), miała rozmowę na początku września i wczoraj dostała pozytywną odpowiedź. Pojechała do swojego PUP i tam usłyszała że skoro poszła na staż musi zwrócić koszty badań. Czy jest przepis prawny który mówi że musi oddawać? Z tego co wiem szkolenie nie zwalnia nikogo z przyjmowania ofert pracy czy nawet stażu. Z góry wielkie dzięki za pomoc.

barthez26

barthez26 napisał:
Witajcie,

Sprawa wygląda następująco: Dziewczyna dostała się na szkolenie z PUP i w związku z tym miała robione badania w Wojewódzkim Ośrodku Medycyny Pracy. Przeszła je pozytywnie i 22 września miało być spotkanie organizacyjne. Na początku września dostała telefon z Urzędu Miasta czy jest zainteresowana stażem ( w tamtym roku starała się o staż w UM lecz w momencie jak się kontaktowali miała już podpisaną umowę na inny staż ), miała rozmowę na początku września i wczoraj dostała pozytywną odpowiedź. Pojechała do swojego PUP i tam usłyszała że skoro poszła na staż musi zwrócić koszty badań. Czy jest przepis prawny który mówi że musi oddawać? Z tego co wiem szkolenie nie zwalnia nikogo z przyjmowania ofert pracy czy nawet stażu. Z góry wielkie dzięki za pomoc.

barthez26

Kto finansuje ten staż Urząd Pracy?

Wybacz ale tej informacji nie posiadam. Wiem natomiast że byłby to staż 4 miesiące, bo tylko tyle może.

Zatem nie jestem wstanie odpowiedzieć.
Czy osoba otrzymała oficjalne pismo z PUP o konieczności zwrotu środków za badania?

Rozmawiałem z nią i otrzymałem info że PUP. Nie otrzymała lecz usłyszała że ma czekać na pismo.

Nie wiem w jaki sposób UP zgodził się na odbycie stażu przez osobę, która została skierowana wcześniej na szkolenie.
Osobiście nie znam takiego przypadku.

Zwrot kosztów za szkolenie + badania następuje w momencie przerwania szkolenia z winy bezrobotnego, bądź niepodjęcia tego szkolenia. Ale taka sytuacja zawsze powiązana jest z wyrejestrowaniem z UP. Możliwe też że osoba podpisała indywidualną umowę, że w przypadku nieukończenia szkolenia zobowiązuje się pokryć jego koszty.

Zatem należy czekać na pismo w którym UP zapewne uzasadni swoją decyzję.

Jedyne podpisy to na wniosku o szkolenie ( standard ), kolejny podpis był na liście obecności, trzeci jak zaniosła badania do PUP.

Czy osoba rozpoczęła szkolenie?
Była chociaż 1 dzień?

1. Nie
2. Nie

Styczność z PUP ograniczał się do tego co wcześniej napisałem.

Żeby nie zaśmiecać forum piszę w tym wątku. Czy będąc na stażu przysługuje stażyście refundacja kosztów zakupu okularów??

Powrót