Zwrot kosztów za legalizację butli LPG

• Autor wątku Autor wątku Kamil0
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kamil0

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry,

W ostatnim czasie miałem stłuczkę samochodem z instalacja LPG, którego następstwem było zabranie dowodu rejstracyjnego pojazdu na podstawie artykułu 132 kd (zbity reflektor przedni).

Samochód został naprawiony bezgotówkowo w ASO. Następnie byłem zmuszony do przeprowadzenia legalizacji butli LPG w celu zrobienia przeglądu i odzyskania dowodu rejstracyjnego.

W tym momencie zaczęły się schody, ponieważ ubezpieczyciel twierdzi, że nie było konieczności przeprowadzenia legalizacji zbiornika przed przeglądem i odmawia zwrotu pieniędzy za badanie.

Chciałbym się zapytać na jaki paragraf mogę się powołać w ewentualnej dyskusji i jakie kroki mógłbym poczynić, aby zmusić ubezpieczyciela do wypłaty należacych się mnie pieniedzy?

Pozdrawiam i z góry bardzo dziękuje za pomoc.

Obwieszczenie Ministra Infrastruktury i Rozwoju z 1 sierpnia 2014 (Dziennik Ustaw z 2014 r. poz. 1227) § 28a.1:
"Zbiorniki LPG, CNG, LNG i wodoru zamontowane w pojazdach lub statkach żeglugi śródlądowej, które uczestniczyły w wypadku lub uległy awarii, powinny być wymontowane i zgłoszone przez eksploatującego do badania doraźnego. Do dalszej eksploatacji mogą być dopuszczone zbiorniki, które nie wykazują śladów odkształceń lub innych uszkodzeń mechanicznych oraz przeszły z wynikiem pozytywnym badania przeprowadzone przez TDT.

Powrót