Zwrot kosztów za nieodebrane pobranie.

• Autor wątku Autor wątku pentagramix
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
pentagramix

pentagramix

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witajcie! Jestem tu nowy i chciałbym się przywitać. Myślę że zostanę tu na dłużej, stąd rejestracja.:)

A teraz do rzeczy: mam konto na OLX, sprzedaję pozostałości garażowe po aucie i niepotrzebne graty, nie prowadzę żadnej działalności. Umawiałem się z zainteresowanymi u mnie gdzie zabierali graty, ale i wysyłałem pobraniem. Trwa to jakiś czas, wysłałem już kilkanaście, kilkadziesiąt paczek i nikt nie miał nigdy pretensji, ostatnio jednak przesyłka została nie odebrana, co więcej poniosłem koszty pobrania priorytet i zwrotu, 27.70 i 18zł.

Adresat nie odebrał przesyłki bez żadnego powodu, nie odbiera i nie odpisuje, ale że jak większość osób ma konto na portalu szpiegowskim CIA i udało mi się go znaleźć na facebogu. Dodam, że mam smsy (karta zarejestrowana) od niego z adresem i kosztem.

I teraz pytanie, jak krok po kroku odzyskać swoje należne ciężko zarobione pieniądze? Przeszukałem forum i trafiłem na np
http://forumprawne.org/prawa-konsumenta/572714-przesylka-pobranie.html
http://forumprawne.org/prawa-konsumenta/474259-czesciowy-zwrot-kosztow-wysylki.html
ale tu nic nie ma JAK, jest tylko że można. Proszę Was o pomoc bo naprawdę szkoda mi kasy, poza tym myślałem że mam do czynienia z poważnym człowiekiem a nie z... Wiecie kim. Pozdrawiam!

Naprawdę nikt nie pomoże?

Art. 471. k.c. [Odpowiedzialność za niewykonanie lub nienależyte wykonanie zobowiązania] Dłużnik obowiązany jest do naprawienia szkody wynikłej z niewykonania lub nienależytego wykonania zobowiązania, chyba że niewykonanie lub nienależyte wykonanie jest następstwem okoliczności, za które dłużnik odpowiedzialności nie ponosi.

Nie wiem jakie masz dowody na fakt zawarcia umowy, ale na podstawie art. 471. możesz żądać zwrotu kosztów przesyłki. Kupujący jest dłużnikiem umownym, a treścią jego zobowiązania jest odebranie rzeczy i zapłata ceny.

Mam zarejestrowaną kartę sim, w smsach są personalia tej osoby (podaje namiary na siebie) wraz z kosztami co do groszy.

Witam ponownie. Napisałem kolesiowi na fb i wysłałem mu wiadomość sms z kontem i czasem do zapłaty, 0 odezwu więc teraz czas na oficjalny list?

Nie to nieznajomy. Ten CZŁOWIEK nie odpowiada na moje wiadomości więc teraz oficjalny list?

Powrót