Zwrot kosztów za wymianę części

• Autor wątku Autor wątku Gaidden
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gaidden

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam, mam szybkie pytanie w związku z moim problemem. Na znanym polskim portalu aukcyjnym zakupiłem skrzynię biegów od pewnej firmy. Skrzynia na aukcji z której kupiłem była opisana jako skrzynia do konkretnego modelu i silniku auta, oraz na podanych zdjęciach posiadała konkretne oznaczenie skrzyni. Wykonałem telefon upewniając się, że zakupie właśnie tą skrzynię i uzyskałem potwierdzenie. Skrzynia została wysłana, doszła, została zamontowana i wszystko pięknie, tylko okazało się, że mimo, że skrzynia pasuje to auto zachowuje się dziwnie. Po dogłębszym sprawdzeniu okazało się, że jest to skrzynia z zupełnie innym oznaczeniem, niż to prezentowane na aukcji, a co najgorsza do silnika benzynowego( ja jeżdżę dieslem). Dogadałem się co prawda z firmą jeśli chodzi o zwrot/wymianę, ale chciałem się dowiedzieć jakie mam możliwości prawne na odzyskanie kosztów ponownego ściągnięcia i założenia skrzyni, bo zapłaciłem już za tą usługę raz i teraz jak dojdzie do mnie poprawna skrzynia, muszę zapłacić jeszcze raz. Jako, że otrzymałem towar niezgodny z tym co otrzymać miałem, a posiadam zdjęcie z aukcji na którym widnieje konkretnie oznaczenie modelu skrzyni), wydaje mi się, że jest chyba jakiś przepis, mówiący o tym, że sprzedający powinien te koszta pokryć.

Gaidden napisał:
wydaje mi się, że jest chyba jakiś przepis, mówiący o tym, że sprzedający powinien te koszta pokryć.

Dobrze Ci się wydaje.

W Ustawie konsumenckiej znajdziesz odpodwienie paragrafy.

Witam czy moge się powołać na ten artykuł ustawy o Szczególnych warunkach sprzedaży?

Art. 8. 1. Jeżeli towar konsumpcyjny jest niezgodny z umową, kupujący może żądać doprowadzenia go do stanu zgodnego z umową przez nieodpłatną naprawę albo wymianę na nowy, chyba że naprawa albo wymiana są niemożliwe lub wymagają nadmiernych kosztów. Przy ocenie nadmierności kosztów uwzględnia się wartość towaru zgodnego z umową oraz rodzaj i stopień stwierdzonej niezgodności, a także bierze się pod uwagę niedogodności, na jakie naraziłby kupującego inny sposób zaspokojenia.
2. Nieodpłatność naprawy i wymiany w rozumieniu ust. 1 oznacza, że sprzedawca ma również obowiązek zwrotu kosztów poniesionych przez kupującego, w szczególności kosztów demontażu, dostarczenia, robocizny, materiałów oraz ponownego zamontowania i uruchomienia.

Powrót