Zwrot kosztów

• Autor wątku Autor wątku kornel.cia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kornel.cia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Proszę o wyjaśnienie:
Jeśli zostajemy wezwani na rozprawę do sądu w odległej miejscowości, zaś wyznaczona godzina zmusza nas do przyjazdu dzień wcześniej i pobytu w hotelu (by zdążyć na rozprawę), możemy ubiegać się o zwrot kosztów związanych z nieobecnoscią w pracy, podróżą, pobytem w hotelu?
Będę wdzięczna za pomoc

Witam,nie wiem jak to wygląda przyjazd dzień wcześniej,ale jak jeżdziłam daleko na rozprawę ale w dniu rozprawy,to zwracają za podróż ,usprawiedliwienie do pracy także,należy zgłosić sędziemu.

Dziękuję.
Co zatem należy zrobić, aby uzyskać zwrot kosztów podróży (do kogo i w jaki spozób zwrócić się?)>

Sprawa cywilna? Karna?

zobacz

dekret z dnia 26 października 1950 r. o należnościach świadków, biegłych i stron w postępowaniu sądowym (Dz. U. Nr 49, poz. 445

oraz ustawa z dnia 28 lipca 2005 r. o kosztach sądowych w sprawach cywilnych (art. 83 i następne)

Co do zasady zgłoś takie sprawy w dniu rozparawy/składania zeznań do protokołu.

Była to sprawa o podwyższenie alimentów. Jeśli nie została ta prośba zgłoszona podczas rozprawy, czy można uczynić to teraz formułując stosowne pismo do sądu?

i kim Pani jest w procesie? sąd orzekł już w sprawie?

Sprawa dotyczy mojego brata. Został wezwany na rozprawę o podwyższenie alimentów. Na sprawie zawarto ugodę. Postanowienie będzie prawomocne ok. 18 maja.
Czy jest szansa na zwrot kosztów podróży i noclegu (sąd wyznaczył taką godzinę, która zmusiła brata do wyjazdu dzień wcześniej i noclegu w mieście, w którym jest sąd).

Widzę ze nie pofatygowała się Pani i nie zarknęła do aktów które powołałem wyżej...

ustawa o kosztach sądowych w sprawach cywilnych

Przepis prawny:
_@KON@_Art. 92. 1. Zwrot wydatków, utraconego zarobku lub dochodu, wynagrodzenia i kosztów podróży przyznaje się na wniosek świadka, biegłego lub tłumacza złożony na piśmie lub ustnie do protokołu rozprawy.

2. Wniosek o przyznanie należności, o jakich mowa w ust. 1, składa się niezwłocznie, nie później jednak niż w ciągu trzech dni po wykonaniu czynności, a jeżeli czynności były podejmowane na rozprawie - najpóźniej w ciągu trzech dni po rozprawie. Osoby, które nie zgłosiły żądania w tym terminie, tracą prawo do przyznania im tych należności.

3. Roszczenie o zwrot należności, o których mowa w ust. 1, przedawnia się z upływem lat trzech, licząc od dnia powstania tego roszczenia.

4. Świadek, biegły lub tłumacz powinni być pouczeni o prawie i sposobie zgłoszenia wniosku o zwrot należności oraz o skutkach niezachowania terminu wskazanego w ust. 2

Powrót