Zwrot kwoty z bezzasadnej egzekucji

• Autor wątku Autor wątku wojtekcem
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wojtekcem

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Witam
Nie wiedziałem jaki dział ale najwięcej watpliowści mam do przeprowadzonej windykacji i tu umieszczam.
W skrócie: wniosłem skuteczny sprzeciw do nakazu zapłaty w EPU, sprawa trafiła z EPU do sądu właściwości ogólnej a pełnomocnik powoda nie usunął w terminie braków pozwu co poskutkowało umorzeniem postępowania.
Teraz przede mną wysłanie wezwania do zapłaty do firmy windykacyjnej (komornik działał dość szybko i ściągnął całość kwoty) ale nie wiem na jaką kwotę. Po utracie przez nakaz zapłaty mocy w całości zwróciłem się do komornika o zwrot opłaty egzekucyjnej i obciążenie nią wierzyciela. Komornik nie chciał współpracować więc poszła skarga na niego i kolejne 100zł.
I teraz pytania:
- Czy mam żądać teraz od FW zwrotu całości wyegzekwowanej kwoty, czy kwoty pomniejszonej o opłatę egzekucyjną, którą komornik pewnie kiedyś mi zwróci? (skarga wpłynęła i nadal jest nierozstrzygnięta)
- Tak samo nie wiem co z opłatą za skargę na komornika, teraz mam ją doliczyć do wszystkich tych pieniędzy jakie ma mi oddać FW czy jakoś inaczej mam żądać zwrotu?
- Ustawowe odsetki przysługują mi za okres ściągnięcia całej należności z konta do dnia poinformowania mnie o umorzeniu postępowania w sprawie?
- Komornik upominał się kiedyś o jakieś dwadzieścia parę złotych tytułem zwrotu poniesionych kosztów korespondencji w związku z zakończeniem postępowania. Tu również wnioskowałem o obciążenie nimi FW ale nie mam pewności czy komornik nie ściągnie ich sobie za jakiś czas ze mnie- może warto komornikowi wysłać ksero postanowienia o umorzeniu postępowania?
To chyba tyle pytań póki co. Dzięki z góry;)

Komornik akurat chyba ci nie zwróci. Całość z rozliczenia salda - kwota otrzymana przez komornika - jest do zwrotu przez firmę windykacyjną.
Najpierw jednak należy wnieść do komornika o wydanie postanowienia o umorzeniu egzekucji w trybie art. 825 pkt 2 kpc i obciażeniu wierzyciela kosztami postępowania.

Wnosiłem do komornika o umorzenie egzekucji i obciążenie wierzyciela kosztami ale komornik (skuteczne wniesienie sprzeciwu) ale komornik nie znalazł podstaw- stąd skarga na niego, która jeszcze nie jest rozstrzygnięta.
Czyli póki co mogę wnioskować do wierzyciela o zwrot całej kwoty jaką pobrał sobie komornik z konta?

wojtekcem napisał:
Wnosiłem do komornika o umorzenie egzekucji i obciążenie wierzyciela kosztami ale komornik (skuteczne wniesienie sprzeciwu) ale komornik nie znalazł podstaw-
A dołączyłeś postanowienie sądu?
wojtekcem napisał:
Czyli póki co mogę wnioskować do wierzyciela o zwrot całej kwoty jaką pobrał sobie komornik z konta?
Możesz i powinieneś. Najpierw wezwanie do zapłaty, potem pozew jeśli nie oddadzą po dobroci.

Komornik dostał kopię.
Czyli póki co wnioskuję o zwrot całości od wierzyciela.
A orientujesz się co dalej ze skargą na komornika? Przecież jak wierzyciel mi zwróci całość to moja skarga będzie jakby bezzasadna?

Skargę wycofaj i odbierz 100 zł. Miałaby sens, gdyby komornik umorzył i naliczył 319 zł - wtedy te 319 zł byłyby do zwrotu od komornika. W sytuacji kiedy ściagnął calość i zakończył postępowanie, wszystko oddaje ci wierzyciel. Poczytaj art 49 ustawy o komornikach, ust. 1-4

Powrót