Zwrot lub wymiana odtwarzacza MP4

• Autor wątku Autor wątku onjin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

onjin

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

kupiłem odtwarzacz mp4 z radiem, jednak w domu okazało się, że podczas używania radia, wcisnięcie dowolnego klawisza (poruszanie się po menu) powoduje wygenerowanie głośnych pisków.

Wysłałem go do reklamacji do serwisu, po czym otrzymałem telefon, że w tym modelu mp4 radio jest słabo ekranowane od zakłóceń wyświetlacza i powienienem nie włączać wyświetlacza i nie używać menu gdy słucham radia oraz że gwarancja nie obejmuje tej niedogodności (gdyż tak ten model ma).

W instrukcji i na stronie internetowej producenta nie ma o tym ani słowa, zapytałem więc czy mogę go wymienić na model, który nie posiada tej wady, oczywiście po pokryciu różnicy w cenie (dopłacę ile trzeba aby mieć sprawny sprzęt).

Pracownik serwisu zaoferował mi, że może odkupić ode mnie aktualny odtwarzacz mp4 za 100PLN (nazwał to 'na części'), a kupiłem go za 339 i używałem 5 min. Następnie mogę kupić od nich inny model, podobno bez marży dla detalistów.

Czy jest to uczciwe bym za nieprawidłowo działający sprzęt, którego nie używałem miał stracić ponad 200PLN?

Napisałem także maila do biura firmy z opisem sytuacji i prośbą o wyjaśnienie ale zostałem zignorowany.

Odtwarzacz kupiłem za pośrednictwem sklepu Empic.

Proszę o pomoc lub wyjaśnienie.

Pozdrawiam,
Marek Wywiał

Jeśli przed zakupem nie poinformowano Cię o "dodatkowych funkcjach", to masz prawo żądać przywrócenia odtwarzacza do stanu zgodności z umową w oparciu o Ustawę konsumencką. A jeśli naprawa nie jest możliwa, do zwrotu gotówki w pełnej wysokości.
Zignoruj serwis i reklamuj z Ustawy w sklepie, a o praktykach serwisu możesz poinformować kierownictwo Empiku.

Dziękuję bardzo za odpowiedź, dam znać jak zakończy się ta sprawa, by inni też mogli skorzystać na moich doświadczeniach.

Do firmy VTec przez 2 dni się nie dodzwoniłem (linia niektywna?) na mail przez tydzień nie odpowiedzieli i zgodnie z podpowiedzią udałem się do Empika.

Tam od ręki wymieniono mi odtwarzacz na porównywalny firmy Creative i została mi jeszcze zwrócona różnica w cenie - 10PLN.

Tak więc pomimo oporów czy raczej obojętności producenta, pośrednik zachował się bardzo elegancko i po 40 dniach wreszcie mogę się nacieszyć świetnym oddtwarzaczem.

Jeszcze raz dziękuję za podpowiedź.

Powrót