Zwrot macierzyńskiego po kontroli ZUS

• Autor wątku Autor wątku emalfiro
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

emalfiro

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

w styczniu 2010 zatrudniłam męża na umowę o pracę - moje biuro rachunkowe zarejestrowało go jako pracownika, gdyż mieliśmy rozdzielność majątkową. W 2012 zaszłam w ciążę i poszłam na zasiłek chorobowy - później na macierzyński.W związku z narodzinami córeczki (styczeń 2013) z mężem postanowiliśmy znieść rozdzielność(grudzień 2012) i to zgłosiliśmy do Biura Rachunkowego a ono do ZUS zgłosiło męża jako osobę współpracującą. Ze względu na specyfikę prowadzonej działalności, co roku brałam zaświadczenie z ZUS o niezaleganiu i otrzymywałam wszystko pozytywnie, że nie zalegam, nawet po zmianie męża na osobę współpracującą. Teraz jak kończy mi się macierzyński(kończy się pod koniec stycznia), a jestem w drugiej ciąży, miałam kontrolę ZUS - wynik kontroli bardzo niekorzystny, a mianowicie dopłata składek za męża i wypadnięcie z chorobowego, zapłata za mnie składek jakbym nie była na chorobowym i macierzyńskim i zwrot otrzymanego chorobowego i macierzyńskiego, i teraz na drugie dziecko zostaje z niczym. Podkreślam, że firma działa przez cały czas. Biuro rachunkowe nie poczuwa się do winy, a zus tak jak pisałam chce składki itd. Nie wiem czy i co mam zrobić z zus, aby nie oddawać macierzyńskiego i chorobowego, i mieć macierzyński z drugim dzieckiem. Wiem, że Biuro rachunkowe jest ubezpieczone, ale nic mi to nie daje, bo i tak ja za wszystko odpowiadam. Proszę o poradę ewentualnie może znacie jakiegoś dobrego adwokata ds. ZUS czy mogę się odwołać i do kogo? Wszystkiego nie da się opisać w kilku zdaniach mam nadzieje, że opasałam, to jak najbardziej przejrzyście.

Drga Pani, to nie tablica ogłoszeniowa kancelarii adwokackich.

To, że mieliście rozdzielność majątkową nie oznacza, że mąż mógł być zatrudniony jako zwykły pracownik. Trzeba było od razu zarejestrować go jako osobę współpracującą. Nie wiem tylko dlaczego Ty wypadłaś z chorobowego.

Powrót