Zwrot na kartę podarunkowa

• Autor wątku Autor wątku Peer93
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Peer93

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Dzień dobry,

kilka dni temu zamówiłam 2 pary butów przez sklep internetowy. Wartość zamówienia wynosiła prawie 500 zł, z czego 20 zł zostało opłacone kartą podarunkową.

Jedną parę butów chciałabym zwrócić, natomiast forma zwrotu, to karta podarunkowa. Stąd moje pytanie - czy sklep ma prawo do takich praktyk? Kartą podarunkową zapłaciłam zaledwie 20 zł, reszta zamówienia została opłacona przelewem.

Nie ma prawa. Sklep ma zwrócić kasę w tej samej formie, którą otrzymał - 20 zł na kartę podarunkową, reszta na konto.

Peer93 napisał:
Jedną parę butów chciałabym zwrócić, natomiast forma zwrotu, to karta podarunkowa. Stąd moje pytanie - czy sklep ma prawo do takich praktyk? Kartą podarunkową zapłaciłam zaledwie 20 zł, reszta zamówienia została opłacona przelewem.
Czym innym jest zwrot a czym innym odstąpienie od umowy. Zwrot nie jest prawnie uregulowany i sklep może mieć własne zasady co do tego. Natomiast odstąpienie od umowy jest prawem konsumenta i w to prawo sprzedawca nie może ingerować. Jeżeli chce Pani otrzymać z powrotem gotówkę zapłaconą za jedną parę to trzeba skorzystać z prawa do odstąpienia od umowy. Jeżeli nabywane przedmioty nie są cześcią zestawu, który można nabyć za tę cenę tylko łącznie to możliwe jest odstąpienie od umowy także w części dotyczącej jednego z nabywach produktów. Zatem, jeżeli przedmioty nie były nabyte łącznie w ramach zestawu to może Pani złożyć sprzedawcy oświadczenie o odstąpieniu od umowy w części dotyczącej tylko jednej pary o ile zachowany jest 14-dniowy termin na złożenie oświadczenia o odstąpienie od umowy zawartej na odległość. Złożenie takiego oświadczenia skutkuje "unieważnieniem" umowy co do tej pary i nie wymaga uzasadnienia. Jest też wiążące dla sprzedawcy. Sprzedawca powinien zwrócić Pani kwotę jaką otrzymał za tę parę w formie zwrotnego przelewu a Pani zwraca towar. Jeżeli część zapłaty za tę parę, której dotyczy odstąpienie, została przelana z karty podarunkowej to zwrot kwoty nastąpi częściowo przelewem a częściowo na kartę podarunkową. W tym przypadku kwestia zwrotu za przesyłkę może być problematyczna z uwagi na częściowe odstąpienie od umowy.

Ostatnia edycja:
Byrhtnoth napisał:
Czym innym jest zwrot a czym innym odstąpienie od umowy. Zwrot nie jest prawnie uregulowany i sklep może mieć własne zasady co do tego. Natomiast odstąpienie od umowy jest prawem konsumenta i w to prawo sprzedawca nie może ingerować. Jeżeli chce Pani otrzymać z powrotem gotówkę zapłaconą za jedną parę to trzeba skorzystać z prawa do odstąpienia od umowy. Jeżeli nabywane przedmioty nie są cześcią zestawu, który można nabyć za tę cenę tylko łącznie to możliwe jest odstąpienie od umowy także w części dotyczącej jednego z nabywach produktów. Zatem, jeżeli przedmioty nie były nabyte łącznie w ramach zestawu to może Pani złożyć sprzedawcy oświadczenie o odstąpieniu od umowy w części dotyczącej tylko jednej pary o ile zachowany jest 14-dniowy termin na złożenie oświadczenia o odstąpienie od umowy zawartej na odległość. Złożenie takiego oświadczenia skutkuje "unieważnieniem" umowy co do tej pary i nie wymaga uzasadnienia. Jest też wiążące dla sprzedawcy. Sprzedawca powinien zwrócić Pani kwotę jaką otrzymał za tę parę w formie zwrotnego przelewu a Pani zwraca towar. Jeżeli część zapłaty za tę parę, której dotyczy odstąpienie, została przelana z karty podarunkowej to zwrot kwoty nastąpi częściowo przelewem a częściowo na kartę podarunkową. W tym przypadku kwestia zwrotu za przesyłkę może być problematyczna z uwagi na częściowe odstąpienie od umowy.

Jak zatem odstąpić od takiej umowy? W tym sklepie internetowym dokonuje się zwrotu poprzez panel klienta, zaznaczając, którą rzecz się zwraca i z jakiego powodu.

Peer93 napisał:
Jak zatem odstąpić od takiej umowy? W tym sklepie internetowym dokonuje się zwrotu poprzez panel klienta, zaznaczając, którą rzecz się zwraca i z jakiego powodu.
Skorzystać z formularza odstąpienia od umowy i doręczyć go sprzedawcy. Sprzedawca powinien taki formularz udostępnić. Jeżeli nie udostępnił to można posłużyć się dowolnym wzorem (taki wzór dostępny jest m. in. na stronie www UOKIK) albo napisać samodzielnie np. "Na podstawie art. 27 ustawy o prawach konsumenta oświadczam, że niniejszym odstępuję od umowy sprzedaży zawartej na odległość dnia A (nr zamówienia B) w części obejmującej nabycie obuwia marki X model Y za cenę Z. Proszę o zwrot zapłaconej ceny za towar stanowiący przedmiot odstąpienia na rachunek bankowy nr".

Ostatnia edycja:
Byrhtnoth napisał:
Skorzystać z formularza odstąpienia od umowy i doręczyć go sprzedawcy. Sprzedawca powinien taki formularz udostępnić. Jeżeli nie udostępnił to można posłużyć się dowolnym wzorem (taki wzór dostępny jest m. in. na stronie www UOKIK) albo napisać samodzielnie np. "Na podstawie art. 27 ustawy o prawach konsumenta oświadczam, że niniejszym odstępuję od umowy sprzedaży zawartej na odległość dnia A (nr zamówienia B) w części obejmującej nabycie obuwia marki X model Y za cenę Z. Proszę o zwrot zapłaconej ceny za towar stanowiący przedmiot odstąpienia na rachunek bankowy nr".

Czy skorzystanie ze zwrotu dostępnego w panelu klienta mi w tej sytuacji zaszkodzi? Podejrzewam, że gdy wyśle im mailowo formularz odstąpienia od umowy, to go nie uznają. Ponieważ na stronie takiej formy zwrotu nie przewidują, jedynie przez panel klienta.

Peer93 napisał:
Czy skorzystanie ze zwrotu dostępnego w panelu klienta mi w tej sytuacji zaszkodzi?
Zwrot to zupełnie inna instytucja prawna. Jeżeli wybiera Pani zwrot oferowany przez sprzedawcę to trzeba się liczyć ze zwrotem na kartę podarunkową całości kwoty ponieważ zasady zwrotu ustanawia sprzedawca. Co innego oświadczenie o odstąpieniu, które nie jest formą zwrotu. Sprzedawca nie może takiego odstąpienia "nie uznać" jeżeli jest złożone w terminie a towar nie został zużyty lub zniszczony. Pewniejsze jest wysłanie oświadczenia o odstąpieniu listem poleconym lub złożenie w oddziale sprzedawcy, pocztą elektroniczną w ostateczności ale jeżeli już to przynajmniej z tego samego adresu jaki był używany przy składaniu tego zamówienia.

Ostatnia edycja:
Mylisz zwrot towaru który udostępnia sprzedawca (to jedynie jego dobra wola) z możliwością odstąpienia od umowy zawartej na odległość którą gwarantuje nasze prawo. Dla ciebie to jedno i to samo. Natomiast to dwie różne czynności, które wywołują odmienne skutki prawne. Zapamiętaj to na resztę życia. Przyda się w przyszłości. Takich osób które tego nie rozróżniają jest sporo, nawet na tym forum.

Moim zdaniem, mając na uwadze ochronę konsumenta, każdy zwrot towaru nabytego na odległość, dokonany w terminie 14 dni od otrzymania towaru należy poczytywać za chęć skorzystania z prawa do odstąpienia od umowy gwarantowanego ustawą. Traktowanie takie zwrotu jako innego rodzaju uprawnienia kupującego przewidzianego regulaminem sklepu, to zwykłe obchodzenie przepisów ustawy. Co innego, jeśli klient zwraca towar po upływie 14 dni, np. po 30 dniach, gdy sklep umożliwia taką czynność. Wówczas działa regulamin.

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Niestety sklep w ogóle już mi nie odpisuje na maile. Podejrzewam, że grają na czas, aby minęło 14 dni na odstąpienie od umowy i wtedy zaczął już działać ich regulamin. Jest to jeden z największych sieciowych sklepów, więc jestem w szoku jakie stosują praktyki.

Wczoraj wysłałam im odstąpienie od umowy. Czy dobrze czytam, iż od tego momentu mam znowu 14 dni na odesłanie butów?

Byrhtnoth napisał:

Przychodzi mi na myśl jeszcze jedna kwestia. Mianowicie - kupiłam dwie pary butów, z czego jedna zostaje ze mną, a drugą chcę zwrócić.

20 zł kwoty zostało opłacone kartą podarunkową. Stąd moje pytanie - czy sklep ma prawo narzucić mi wykorzystanie karty podarunkowej na zwracaną parę butów? Przecież równie dobrze mogę chcieć wykorzystać kartę podarunkową na buty, które zostawiam.

Powrót