Zwrot nadplaconych pieniedzy przez pracownika (UK)

• Autor wątku Autor wątku bulletinabible
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bulletinabible

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. Aktualnie mieszkam i pracuje w Anglii, mam 22 lata, dwa miesiące temu zwolniłem sie ze starej pracy, ponieważ dostałem natychmiastowo dużo lepszą. Problem w tym ze w starej pracy nie zostawiłem miesięcznego wypowiedzenia, czego oczekiwał mój pracodawca, a ze płacone mam od 1 do 31 każdego miesiąca. Zwolniłem się w poniedziałek, 21 (w dzień wypłaty) września, i teraz pracodawca zada odemknie zwrotu nadpłaty. Na moje zwlekanie, zareagował pozwem sądowym. Po mojej stronie stoi fakt, ze nie zawarłem z pracodawca pisemnej umowy, dostałem te umowę, ale jej nie podpisałem ani nie oddałem do pracodawcy. Czy ten fakt możne być moja linia obrony w sadzie?? I czy fakt ze pracodawca zwalniał przedemną innych pracowników, "z dnia na dzień" bez żadnego wypowiedzenia, możne również działać na moja korzyść?? Ogólnie odkąd tam pracowałem nikt z moich przełożonych mi nie powiedział ze muszę składać jakiekolwiek wypowiedzenie. Ba, nawet nie miałem żadnego szkolenia bhb chociaż była to praca na wysokościach , w ruchu wózków widłowych i paletowych. Czy te zaniedbania pracodawcy mogą dać mi nad nim przewagę w sadzie?? Proszę o w miare szybkie i rzeczowe odpowiedzi. Pozdrawiam Bulletinabible

Sprawa w sadzie dotyczy zwrotu nienaleznych platnosci a nie zaniedban pracodawcy. W umowie o prace zapewne miales napisane jaki jest okres wypowiedzenia. To, ze nie podpisales pracodawcy zerwanie umowy swiadczy o tym,ze prace ta porzuciles.

....Czy ten fakt możne być moja linia obrony w sadzie?? I czy fakt ze pracodawca zwalniał przedemną innych pracowników, "z dnia na dzień" bez żadnego wypowiedzenia, możne również działać na moja korzyść?? ..... Nie posiadasz wiedzy na temat powodow tych zwonien.

"To, ze nie podpisales pracodawcy zerwanie umowy swiadczy o tym,ze prace ta porzuciles. "

Nie bardzo rozumiem ten akapit. Jezeli w umowie bylo cokolwiek, a ja nie zlozylem pod nia podpisu, i nie ma tej umowy moj pracodawca, bo dwa niepodpisane egzemplarze mam ja, to czy wogole umowa, i to co w niej zawarte jest prawomocne, skoro jedna ze stron nie zlozyla podpisu, czyli nie zgodzila sie na warunki umowy. To ze bede musial cos oddac pracodawcy, dowiedzialem sie dopiero po zwolnieniu, bo nigdy wczesniej nikt mi o tym nie powiedzial, ani o sytsemie platnici w firmie itp.

Wg. Employment Rights Act 1996 s.230(2), also in Employment Tribunals Act 1996 s.42(1) umowa po miedzy pracodawca a pracownikiem moze byc ustna lub pisemna. Wiec jezeli opusciles prace bez wypowiedzenia jak i nie podpisales zwolnienia z pracy, ktore przygotowal Ci pracodawca - nazwywa sie to porzuceniem pracy. Jezeli pracodawca wyplacil Ci pensje, ktora nie nalezala Ci sie ( z tego co napisales rozumiem, ze pracodawca wyplacil Ci wyplate do przodu i wliczyl w nia dni kiedy juz nie pracowales ) ma prawo zadac zwrotu nadplaconej sumy. Nie mozesz usprawiedliwiac sie nieznajomoscia systemu platnosci bo przeciez otrzymywales wczesniej wyplaty i payslipy no i napisales wczesniej, ze dostales od pracodawcy umowe tylko jej nie podpisales - ale nic nie stalo na przeszkodzie aby sie z nia zapoznac.

teraz juz wyszystko rozumiem. Dzieki bardzo, Mam jeszcze ostatnie pytanie. Ile moga wyniesc koszty sadowe za taką rozprawe?? chociaz w przyblizeniu?? pozdrawiam i dziekuje

Powrót