Zwrot nadwyżki po licytacji komorniczej

• Autor wątku Autor wątku figa55
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

figa55

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.
Suma za jaką zostało zlicytowane moje mieszkanie przewyższa kwotę moich długów w jakim terminie i w jakiej formie (przelew, gotówka) komornik zwróci mi nadwyżkę? Wiem na pewno, iż nabywca mieszkania zapłaci za nie gotówką w dniu rozprawy sądowej.

ad.1 Po uprawomocnieniu się planu podziału sumy uzyskanej z nieruchomości.
ad.2 Przelewem

Serdecznie dziękuję za odpowiedź. Rozumiem zatem, że może potrwać to nawet kilka tygodni? W jaki sposób poinformować komornika o numerze konta, na które ma zostać przelana nadwyżka i czy np. może być to konto zagraniczne? Chce szybko i bezproblemowo wyprowadzić się z mieszkania i wyjechać zagranicę, a za kilka dni ustalam wszystkie szczegóły wyprowadzki z nowym właścicielem, stąd ta lawina pytań.

figa55 napisał:
Rozumiem zatem, że może potrwać to nawet kilka tygodni? W jaki sposób poinformować komornika o numerze konta, na które ma zostać przelana nadwyżka i czy np. może być to konto zagraniczne? Chce szybko i bezproblemowo wyprowadzić się z mieszkania i wyjechać zagranicę, a za kilka dni ustalam wszystkie szczegóły wyprowadzki z nowym właścicielem, stąd ta lawina pytań.
A może i kilka miesięcy...
Oczywiście pisemnie i nie tylko komornika, ale również sąd, który prawdopodobnie będzie wykonywał ten plan podziału (czyli przekazywał pieniądze)
Konto zagraniczne może być (przynajmniej ja nie wiem o żadnych przeszkodach), ale musi się Pani liczyć z tym, że w takiej sytuacji będą dość wysokie koszty przelewu, które oczywiście poniesie Pani.

Jeszcze raz bardzo dziękuję za informacje i pozdrawiam serdecznie.

lokata napisał:
ad.1 Po uprawomocnieniu się planu podziału sumy uzyskanej z nieruchomości.
ad.2 Przelewem
Witam, mam pytanie w podobnym temacie: czy przelew nadwyżki po licytacji jest automatyczny na wniosek np."dłuznika"? Dziękuję

Tak.
Jeżeli nie ma innych postępowań w których by nastąpić mogło zajęcie tej nadwyżki.

lokata napisał:
A może i kilka miesięcy...
Oczywiście pisemnie i nie tylko komornika, ale również sąd, który prawdopodobnie będzie wykonywał ten plan podziału (czyli przekazywał pieniądze)
Konto zagraniczne może być (przynajmniej ja nie wiem o żadnych przeszkodach), ale musi się Pani liczyć z tym, że w takiej sytuacji będą dość wysokie koszty przelewu, które oczywiście poniesie Pani.

sąd nie wykonuje planu wykonywał do 2009 roku. W latach 2010, 2012, 2016, 2019 następowały nowelizacje kpc i sposób realizacji planu zależy od daty wszczęcia postępowania w roku 2016 komornik dokonuje planu (już sąd go nie zatwierdza) i go wykonuje.

Zwróciłeś uwagę na co odpisujesz ?
Odpowiedź bez sensu zważywszy datę postu lokaty 😎

Powrót