Zwrot należności - wyrok

• Autor wątku Autor wątku manek35
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

manek35

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam wszystkich.
Mam nadzieję że ktoś z Państwa mi pomoże i ukierunkuje w sprawie. Jakiś czas temu kupiłem na aukcji w internecie sprzęt o wartości 1500zł, jak się okazało sprzedawca był oszustem i nie wysłał towaru. Sprawę zgłosiłem na policię, jak się okazało to nie byłem pierwszy. Osoba a dokładniej osoby te (2 M+K) oszukały wieksza ilość osób (suma 20000zł). Oszuści zostali zatrzymani i do winny się przyzanali. Dostali wyrok, w wyroku było także stwierdzenie sumienne naprawienie szkody na rzecz poszkodowanych. Wyrok jest prawomocny ale teraz niewiem jak te pieniadze odzyskać. Miejsce zamieszaknia tych osób jest oddalone o 300km, nie mam numerów kontaktowych, tylko adres. Czy można taki dług odsprzedać firmie zajmujacej sie windykacją i gdzie taka szukać. Bardzo bym prosił o poradę jak należy postępować w takim przypadku. Pozdrawiam P.W.

Sprawdź dokładnie wyrok. Zapewne jest w zawieszeniu i być może jest obowiązek naprawy szkody w określonym czasie. Jak się upewnisz to jedynie co to możesz się przypomnieć, wysyłając informację na znany Ci adres.
Jeśli jeszcze mają czas to znaczy, że go mają i nic nie zmienisz.
Jeśli nie naprawią szkody w określonym w wyroku czasie to mogą odsiedzieć zasądzoną karę (jeśli to była tego typu kara).
A jeśli wyrok nie mówi o naprawie szkody to czeka Cię droga cywilna.

Wyrok brzmi następująco:
1 osoba skazana na 5 lat wiezienia bezwarunkow
2 osoba skazana na 2 lata w zawieszeniu na 3 lata próby.
a także - obowiązek solidarnego naprawienia wyrządzonej szkody na rzecz pokrzywdzonych.
Więc jak mogę teraz starac się o zwrot pieniędzy (ile mają czasu na naprawienie szkod)?
Z góry wielkie dzieki za podpowiedź w tej sprawie.

Powrót