Zwrot nienależnej egzekucji komorniczej

• Autor wątku Autor wątku KPanka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KPanka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam wszystkich i proszę o pomoc.
Miałam zobowiązania wobec Skarbu Państwa a to z winy niezapłaconej grzywny. Sąd skierował egzekucję należności do komornika. Sprawa była troszkę pokręcona, ale w rezultacie udało się ową grzywnę rozłożyć na raty bez udziału komornika. Pisemnie komornik był o wszystkim poinformowany. Dysponował pismami kierowanymi do Sądu i zapewne o umorzeniu egzekucji również...ale przez złośliwość czy roztargnienie zapomniał przesłać umorzenie egzekucji do Urzędu Skarbowego w związku z tym Urząd Skarbowy przesłał mu 700zł z mojej nadpłaty.
Po otrzymaniu pisma z US z informacją o zajętej kwocie z tyt sygn akt... napisałam do komornika pismo o zwrot nienależnie pobranej egzekucji wraz z wyjaśnieniami... był to przełom listopada/ grudnia 2010. Spotkałam się z brakiem odpowiedzi.
Co powinnam zrobić?
Czy jest szansa odzyskać te pieniądze?
Zaznaczam, że cała należność została spłacona do Sądu.

Sama grzywna została spłacona do wierzyciela (sądu) a co z kosztami egzekucji?

Prawdę powiedziawszy nie wiem, bo de facto Sąd przychylił się do prośby rozłożenia grzywny na raty i sam ściągnął komornika.
W postanowieniu nie ma nic o kosztach egzekucyjnych. Natomiast w zajęciu jest mowa o kwocie 297.47zł

Czy mogę prosić komornika o podanie podstawy prawnej zajęcia nadpłaty?

dziękuję za odpowiedź

Ostatnia edycja:
Podstawą będą art. 895-908 kpc.

Co znaczy "sam ściągnął komornika"?

To, że spłaciła Pani grzywnę do sądu nie znaczy, że nie powstały koszty egzekucyjne.

Skoro w zajęciu jest mowa o 297,47, to dlaczego skarbowy potrącił 700?

No właśnie o to mi chodzi...

Tylko co ja mogę zrobić skoro komornik nie odpowiada na pisma?
Mam wrażenie, że nie dopełnił formalności...

Otrzymała Pani od komornika postanowienie o umorzeniu postępowania egzekucyjnego w trybie art.825 kpc, ustaleniu kosztów egzekucyjnych oraz wezwanie do zapłacenia kosztów egzekucyjnych na podstawie art.49 ust.3 ustawy o komornikach sądowych i egzekucji w terminie 7-miu dni ?

Ostatnia edycja:
co znaczy "sam ściągnął komornika"? :-)
W chwili otzymania dokumentów o wszczętej egzekucji, Komornikowi zostały wysłane dokumenty w sprawie o rozłożenie grzywny na raty i wstrzymanie egzekucji komorniczej kierowane do Sądu. Jak wygląda relacja Sąd- komornik, nie mam pojęcia... i nastąpiła cisza... a działo się to w roku 2008... w 2010 okazuje się, że nadpłata podatku za rok 2009 została zajęta... i zgupiałam ...

Pisma nie znalazłam, ale wydaje mi się, że było takowe ponieważ chciał zająć również wynagrodzenie za pracę i księgowa konsultowała to ze mną... ale jeśli było wysłane tylko do domu a do pracy już nie... i moje pismo poszło do księgowej.

jakoś tak było...ale to dwa lata..więc niekoniecznie dobrze pamiętam...

Moim zdaniem komornik ściaga od Pani niezapłacone koszty egzekucyjne - opłatę i wydatki gotówkowe. Gdyby zapłaciła Pani koszty dobrowolnie nie doszłoby do zajęcia.

No to inaczej
Czy mogę w takim razie prosić komornika o przedstawienie owych kosztów związanych z egzekucją?

A druga sprawa- skoro nie zajął pełnej kwoty tylko te 700zł to oznacza, że już są pokryte koszty egzekucji? a skoro tak to powinnam mieć to umorzenie... czy w tak każdego roku już będę miała zajmowaną nadpłatę podatku aż do odwołania... no bo przecież odsetki...

Rozumię, że do każdej rozpoczętej egzekucji komorniczej musi być umorzenie- to już jestem mądrzejsza - dzięki
Tylko nie mam pewności, że otrzymałam owe umorzenie
Jeśli jednak bym go nie miała, czy mam wystąpić do komornika o umorzenie, czy jak już się nasyci to sam wyśle?

To sprecyzuję

1. Co mam wiedzieć na temat tej pobranej kwoty i jak umorzyć egzekucję, jeśli nie została umorzona.

2. Jak "zmusić" komornika do odpisania na korespondencję
i czy jest określony jakiś czas na odpowiedź np 14dni czy 30dni?

3. I czy na mój wniosek/ prośbę powinien się wyliczyć?

1. Wszystko co związane z kosztami do pobrania jest w postanowieniu komornika o umorzeniu postępowania i ustaleniu kosztów egzekucyjnych. Wydanie przez komornika takiego postanowienia jest warunkiem prawomocnego zamknięcia sprawy.

2. Skarga do prezesa sądu rejonowego przy którym działa komornik.

3. Tak.

ad 2- raptem 100zł?
Przecież zabrał już 7stówek

ad 1 czy mam napisać do niego o umorzenie czy do Sądu pod właściwą sygnaturę?

Pismo do komornika aby udzielił informacji czy wydał postanowienie o umorzeniu sprawy na wniosek wierzyciela (sądu) i ustalił koszty egzekucyjne. Jeśli wniosek o umorzenie sąd rzeczywiśćie skierował do komornika.

Skarga do prezesa sądu nic nie kosztuje - co najwyżej tyle ile list polecony. Zanim Pani to zrobi proze zadzwonić do komornika i zapytać czy Pani sprawa została zamknięta, kiedy i czy przesłano Pani postanowienie o umorzeniu postepowania egzekucyjnego.

Ostatnia edycja:
dziękuję bardzo
działam
miłego weekendu życzę

A urodziło mi się pytanie... co jeśli to Sąd nie wystąpił z wnioskiem o umorzenie?

Trzeba interweniować w sądzie. Od tego właściwie powinno się zacząć wyjaśnianie sprawy. Telefon do sądu wydziału wykonawczego czy skierował wniosek do komornika o umorzenie egzekucji i kiedy.

Zatem umorzono egzekucję w grudniu 2010 po ściągnięciu kasy z Urzędu Skarbowego.... czyli moje wpłaty na konto Sądowe nie miały znaczenia, bo komornik i tak dokonał egzekucji całości kosztów... Teraz mi zwrócą pieniążki z Sądu oczywiście po dwóch wnioskach pisemnych do komornika i jednym piśmie do Sądu. To tylko 700zł... a gdyby to było 15tys?
Gdybym ja nie zapłaciła w terminie to byłby koszty za zwłokłę, a tak to cichutko... pieniążki są w drodze... komornik nam wpłacił... tylko, że ja spłaciłam ten dług w grudniu 2009roku. To nie jest sprawiedliwe.

Dzięki za pomoc

Powrót