Zwrot nienależnie pobieranej renty

• Autor wątku Autor wątku AgaS83
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AgaS83

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam!
Moja sytuacja wygląda następująco: pobierałam rentę rodzinną i w zeszłym roku w marcu przerwałam naukę. Teraz muszę ZUS-owi zwrócić nienależnie pobraną rentę razem z odsetkami (od marca do sierpnia). Mam zamiar pisać podanie do ZUS-u z prośbą o rozłożenie mojego zadłużenia(ponieważ nie stać mnie jednorazowo na spłatę) na raty i tu moje pytanie: jak wygląda cała procedura, jakie są wymagane dokumenty i do kogo kierować podanie? Jakie mam szanse na zgodę na spłatę ratalną?
Nadmieniam iż pracuję i zależy mi żeby cała sprawa nie trafiła do zakładu pracy.
Mam miesiąc czasu na załatwienie tej sprawy po czym wyrok uprawomocni.
Bardzo Proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam

Pisać do zusu z prośbą o rozłożenie na raty i bez odsetek jak to nie pomoże to zostaje sąd za sprawy z zusem nic nie płacisz , płacą wszysycy:)

A czy ZUS skierował już sprawę do Prokuratury o wyłudzenie świadczeń?

Nie. Cztery dni temu dostalam dopiero pismo z ZUS-u z informacja o zwrocie nienaleznie pobieranej renty. To tez mam jeszcze czas na odwolanie.

AgaS83 napisał:
Mam miesiąc czasu na załatwienie tej sprawy po czym wyrok uprawomocni.

Nie rozumiem. To w sprawie jest już wyrok? Czy dopiero składasz odwołanie?

Składam dopiero odwołanie. Dopiero dostałam z ZUS-u pismo o zwrot niesłusznie pobieranej renty na konto ZUS w ciągu 30 dni . Mam tez 30 dni od momentu odbioru tego pisma na odwołanie, mogę skierować sprawę do sądu jeżeli nie zgadzam się z owym pismem. Jeżeli do 30 dni nie zrobię nic, czyli nie oddam pieniędzy bądź nie wniosę odwołania to decyzja staje się prawomocna...... czyli dochodzenie w trybie egzekucji administracyjnej.........

Ostatnia edycja:
Powrót