Zwrot nienależnie pobranych świadczeń ZUS

• Autor wątku Autor wątku zbinky
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Jestem osobą niepełnosprawną z I grupa inwalidzką, niezdolną do samodzielnej egzystencji. Według orzeczenia mogę podjąć pracę w warunkach szczególnych. Pobieram rentę socjalną, która nie wystarcza mi na utrzymanie. W lipcu ubiegłego roku podjąłem pracę, pobierając dochód w wysokości najniższej płacy krajowej. Podczas rozmowy kwalifikacyjnej pracodawca zapewniał mnie, że wie doskonale ile mogę zarobić, by nie stracić renty. Przy rozliczaniu PITów okazało się, że dopuszczalny dochód, gwarantujący mi prawo do renty został przekroczony. Nie chcę stracić renty. Byłbym wdzięczny za informację jak w związku z tym powinienem postąpić? Czy grozi mi zawieszenie, odebranie świadczenia lub inne konsekwencje? Bardzo proszę o pomoc.

Witam. Chciałabym zapytac czy mój chłopak musi zwracac do ZUZ-u nienależnie pobrane świadczenia za okres 4 miesięcy (coś ok. 3000zł) jeżeli sam osobiście odebrał i podpisał odbiór pieniędzy 2 razy? i jeżeli nie posiada żadnych dochodów? Bardzo proszę o pomoc.

Witam,

Po wypadku z pracy pobierałam najpierw zasiłek chorobowy, a potem rehabilitacyjny (przyznano mi go do końca sierpnia 2012) jednakże na własną rękę się rehabilitowałam i zdecydowałam o rezygnacji z zasiłku rehabilitacyjnego i podjęciu pracy.

Zaświadczenie o zdolności otrzymałam z datą 31 maja 2012.
Do ZUS dotarło ono 4 czerwca.
W międzyczasie ZUS wypłacił mi zasiłek rehabilitacyjny do 31 maja włącznie.

Dziś dzwoni do mnie ZUS i stwierdza, że będę musiała zwrócić zasiłek za cały maj pomimo, że podjęłam pracę od 31 maja i poinformowałam o tym fakcie ZUS w pierwszym możliwym terminie.

Czy ZUS może w takiej sytuacji żądać zwrotu za cały maj, czy tylko za ostatni dzień maja?

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
Magdalena

WITAM ! PRZYSZŁO MI PISMO JAKIS CZAS TEMU , A DOKLADNIE ZWROT NIEZALEZNIE POBRANYCH SWIADCZEN ZUS NA KWOTE 4600 ZŁ , NAPISALEM PISMA ABY ROZLOZYLI NA RATY , ZGODZILI SIE WPLACILEM 4 RATY . POTEM MIALEM TRUDNA SYTAUCJE MATERIALNA I NIE WPLACALEM PRZEZ 3 MIESIACE I PRZYSZLO ZNOW PISMO ZE ROZWIAZUJA UKLAD RATALNY PONIEWAZ PRZEZ 3 MIESIACE NIE WPLACILEM RATY I ZE W CIAGU 7 DNI MUSZE CALOSC WPLACIC Sad CZY ZUS BEZ JAKIEGOS PONOWNEGO POWIADOMIENIA MOZE WEJSC NA WYPLATE ? PROSZE O ODPOWIEDZ POZDRAWIAM

Oczywiście. Sprawa idzie do komornika.

PS. Wyłącz CapsLock. Czytałeś regulamin?

Witam,

podepnę się pod ten temat, bo mam pytanie dotyczące zwrotu.

Dokładniej - czy jestem zmuszony do zwrotu wypłaconej renty rodzinnej w sytuacji gdy:
1) rentę wypłacano mi między 20-25 dniem każdego miesiąca,
2) 16 września zdałem egzamin dyplomowy,
3) otrzymałem we wrześniu rentę, jak zawsze, w okolicach 20-25.

Dodam, że po zdaniu 16 września egzaminu nie poinformowałem (niestety) ZUSu o zakończeniu studiów, myśląc, że i tak renta mi przysługuje do 30 września 2013, we wrześniu studentem jeszcze byłem, więc tak czy siak to miała być ostatnia.

Chciałbym się dowiedzieć, czy ZUS za podstawę wypłaty renty traktuje pełne miesiące, co do dnia wypłaty, czy nalicza to jakoś kwota pieniędzy na dzień, czy jak...

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie.

Ostatnia edycja:

Witam!
W roku 2011 zlozylem dokumenty na studia w Polsce. Na studia nie uczeszczalem, poniewaz wyjechalem za granice i zamierzalem tam zaczac studia od stycznia, aczkolwiek kierunek ktory mialem studiowac nie mial wystarczajacej ilosci osob, tak wiec wszystko sie przedluzylo.
Swiadczenie po zmarlym ojcu pobieralem od wrzesnia 2011 do wrzesnia 2012. Nie zglosilem przerwania studiow w Polsce. Dostalem teraz pismo o zwrot pieniedzy za nienalezne pobieranie pieniedzy, okolo 11 000zl + odsetki 4000.
Renta od wrzesnia do grudnia 2011r wynosila 1200zl , od stycznia do wrzenia 2012r 640zl, poniewaz moja mama wystapila w styczniu o czesc renty.
Moje pytanie to, czy renta ktora pobieralem w czasie studiow (zostalem wydalony po kilku m-cach) takze mi sie nienalezala, czy ZUS powinien naliczac kare od momentu wydalenia?
Jesli moja mama wystapila o polowe renty od stycznia 2012, co powinna zrobic by ZUS zwrocil jej druga polowe od stycznia 2011 - wrzesnia 2012, ktora wyplacal mi. Mama skonczyla 50 lat w czerwcu 2011r. takze renta nalezala jej sie juz od wrzesnia 2011r. czy jest mozliwosc, by zwrocili jej pieniadze rowniez za okres od wrzesnia do grudnia.

W tej chwili studiuje za granica na studiach dziennych. Czy jest mozliwosc umorzenia odsetek i rozlozenia kwoty na raty?

Bardzo prosze o odpowiedz. Z gory dziekuje.

Powrót