Zwrot okularów - wprowadzenie klienta w bład

• Autor wątku Autor wątku iwan00
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

iwan00

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

W dniu 27.07 udałem się do salonu optycznego w celu zamówienia nowych okularów. Powiedziałem sprzedawcy że dużo jeżdżę samochodem i chciałbym soczewki które przyciemniają się pod wpływem światła słonecznego. Zaproponował mi soczewki Drivewear dedykowane dla kierowców. Rozmawialiśmy o nich dobre pół godziny wyjaśniając wszystkie aspekty działania, na pewno poruszyliśmy kwestię jazdy w nocy i sprzedawca zapewniał, że bez problemu można w nich prowadzić auto w nocy, że po zmroku posiadają jedynie lekko żółte zabarwienie i nie zaciemniają obrazu.
W momencie odbioru okularów ( w dniu 31.07) okazało się, że okulary są dość ciemne nawet w pomieszczeniu, jednak sprzedawca zapewnił, że to normalne i nie ma się czym przejmować.

Po powrocie do domu sprawdziłem specyfikację zakupionych szkieł i okazało się, że faktycznie są dedykowane dla kierowców ale posiadają wstępne zaciemnienie 40% i nie można prowadzić w nich auta po zmroku.

Oczywiście chciałbym je zwrócić ( kosztowały 1100PLN!) lub wymienić na takie w których można prowadzić auto po zmroku ( w tym wypadku chciałbym odzyskać nadpłatę). Czy sprzedawca może mi odmówić przyjęcia zwrotu jeśli ewidentnie wprowadził mnie w błąd?

Czy jest na to jakaś podstawa prawna?

iwan00 napisał:
sprzedawca zapewniał, że bez problemu można w nich prowadzić auto w nocy, że po zmroku posiadają jedynie lekko żółte zabarwienie i nie zaciemniają obrazu.
Potrafisz to wykazać?

Tylko słowo przeciwko słowu.

A gdybym mógł to udowodnić? Generalnie dopiero w poniedziałek udam się do tego optyka. Ale chciałbym znać wcześniej jakieś umocowanie prawne żeby mieć dodatkowe argumenty podczas rozmowy.

Powrót