Zwrot olx

• Autor wątku Autor wątku magda277
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

magda277

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Kupiłam na olx przedmiot od przedsiębiorcy, który miał pęknięcie na erkanie (była o tym informacja w ogłoszeniu). Chciałam skorzystać z prawa do zwrotu do 14 dni, ale sprzedający twierdzi, że nie przyjmuje zwrotów towarów uszkodzonych. Czy może tak zrobić?

Kontaktowałam się z nim przez email, ale kontakt jest trudny, tylko dwa razy odpisał. Od początku prosiłam o podanie adresu i sposobu zwrotu, ale nic nie podał, tylko odpisał, że nie ma zwrotów przedmiotów z pękniętym ekranem.
Jak najlepiej odesłać przedmiot? Czy mogę wysłać na adres z paragonu, jeśli od tygodnia próbowałam ustalić sposób zwrotu i sprzedający nie odpowiedział? Co jeśli nie przyjmie zwrotu lub przyjmie i nie zwróci pieniędzy?

Jeżeli jako Konsument kupiłaś towar od Przedsiębiorcy to masz prawo do 14 dniowego zwrotu. Przedsiębiorca nie może tego zakazać - oczywiście nie mówimy tutaj o wyłączeniach, które uniemożliwiają taki zwrot jak np. towar wykonany wg specyfikacji Klienta. Poinformuj go, że korzystasz z przysługującego prawa do odstąpienia od umowy zawartej na odległość i wysyłasz na adres jaki był na paczce albo rachunku. Nie zapomnij także włożyć do środka odstąpienie od umowy. Ale odnoszę wrażenie, że jest to jakiś cwaniak i tej paczki nie odbierze. Ale jak już wróci do Ciebie to poprosisz o pomoc Rzecznika Konsumenta.

Ostatnia edycja:
nie chcę zakładać nowego wątku,a jak ktoś kupił od osoby prywatnej?
monitor miał byc dotykowy a nie jest. Czy jest sens zgłaszać to na policję?
wyraził chęć przyjęcia zwrotu ale na tym się zakończyło

Jeżeli wyraził zgodę na zwrot i odda pieniądze to wyślij monitor na ten sam adres z jakiego przyszedł. A jak jakimś cudem paczka wróci do Ciebie to wtedy zastanowimy się co dalej.

Powrót