Zwrot opłaty za niewykonaną usługę

• Autor wątku Autor wątku mateusz.grucha
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mateusz.grucha

Witam. Około miesiąc temu w jednej z firm zajmujących się rejestracją domen internetowych wykupiłem przedłużenie domeny. Wygenerowana została faktur proforma, którą niezwłocznie opłaciłem. Następnego dnia zostałem powiadomiony o potwierdzeniu opłaty [drogą mailową], niestety jak się później okazało wiadomość ta, została wysłana omyłkowo, a firma nadal oczekiwała potwierdzenia z mojej strony [skan potwierdzenia przelewu]. Ja w tym czasie przekonany, że cała operacją została praktycznie wykonana oczekiwałem na przedłużenie domeny. W końcu zniecierpliwiony przeciągającą się rejestracją zapytałem czy coś się w tej sprawie dzieje, wtedy poinformowano mnie właśnie o owej pomyłce. Pechowo było to w przeddzień terminu zwolnienia domeny, następnego dnia, zanim zdążyłem wysłać potwierdzenie domenę wykupił ktoś inny. Firma zobowiązała się spróbować załatwić sprawę, lub zwrócić pieniądze. Nic nie wskórali, około dwóch tygodni temu więc poprosiłem o zwrot opłaty. Pieniędzy do dziś nie zobaczyłem, a pracownicy firmy nie odpowiadają na moją korespondencję. W związku z tym zastanawiam się nad wysłaniem, jakiegoś wezwania do zwrotu tej opłaty, tylko nie wiem w jakiej formie miałoby to być przedstawione, co w takim wezwaniu muszę umieścić? Czy muszę odczekać jakiś określony czas zanim się za to zabiorę, oraz czy takie pismo mogę dostarczyć własnoręcznie, czy muszę wysyłać je pocztą? Jeśli własnoręcznie, to czy wymagać od firmy jakiegoś potwierdzenia że pismo zostało przez nich przyjęte? Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Mateusz Gruszczyński​

Po pierwsze należałoby zbadać temat czy przypadkiem skutecznie nie przedłużyłeś domeny. Czy firma ta ma jakiś regulamin zawierania umów, ogólne warunki, itp - z czego miałby wynikać obowiązek dostarczenia potwierdzenia przelewu, aby doszło do przedłużenia domeny. Jeżeli ustalisz, iż takiego obowiązku nie ma to skutecznie przedłużyłeś.
A wezwanie - kwota + nr rachunku oraz 3dniowy termin pod rygorem powództwa listem poleconym.

Skutecznie na pewno nie przedłużyłem, bo właścicielem domeny jest już jakaś firma z Cypru. Obowiązek dostarczenia potwierdzenia przelewu w regulaminie nie widnieje, wydaje mi się, że firma po prostu nie posiada pracownika który monitorowałby operacje na kontach i w związku z tym wymaga potwierdzenia przelewu.

Powrót