Zwrot opłaty za strefę płatnego parkowania

• Autor wątku Autor wątku Fantom19
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Fantom19

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam
Korzystałem z SPP w Szczecinie. Opłatę za parkowanie wprawdzie wniosłem, ale numer rejestracyjny błędny.
Oczywiście zgodnie z regulaminem, reklamacja nie ma prawa być uznana (więc zapłaciłem "opłatę dodatkową").

Ale, że wkurza mnie takie złodziejstwo w białych rękawiczkach, to mam przynajmniej inne pytanie: czy jestem w stanie odzyskać pieniądze, które wpłaciłem za to parkowanie ? To głupie 1 PLN, ale mam dosyć takiego traktowania mieszkańców.
Jeżeli SPP nie uznaje, że ta opłata pokryła parkowanie mojego samochodu, to jest to chyba bezpodstawne wzbogacenie (świadczenie nienależne) i mogę żądać zwrotu tej opłaty ?

Ostatnia edycja:
Ale może uznają, że opłaciłeś parkowanie za inny pojazd ?

No ale wtedy chyba muszą mi to udowodnić ?
A nic takiego nie miało miejsca.

Napisz reklamację i zażądaj zwrotu. Zobaczymy co odpowiedzą.

Pisałem.
Odpowiedź praktycznie od ręki
"Strefa Płatnego Parkowania nie przewiduje sytuacji zwrotu opłaty wniesionej w wyniku błędu kierowcy."

Czyli w sumie sami twierdzą, że to mój błąd.

Fantom19 napisał:
"Strefa Płatnego Parkowania nie przewiduje sytuacji zwrotu opłaty wniesionej w wyniku błędu kierowcy."
Piękne... Niech jeszcze doprecyzują, co autor ma na myśli?

SPP to obszar a takie z definicji nie przewidują. Co innego zarządca. Jest mim miasto czyli Prezydent miasta jako organ który może swoje kompetencje w tym zakresie powierzyć innemu podmiotowi co zapewne zrobił. Tutaj wchodzi w grę Kpa i prostowanie oczywistej omyłki pisarskiej. Literówka w numerze rejestracyjnym w oczywisty sposób wypełnia jej definicję. Ja bym poszła tą drogą. Niech sobie trochę pogłówkują. Potem procedura odwoławcza itd... Póki sprawa nie dojdzie do WSA nic cię nie kosztuje. W WSA chyba ok. 100 zł - nie sprawdzałam.

Ostatnia edycja:
Powrót