Zwrot pieniędzy - ponowna wada telefonu zaraz po powrocie z gwarancji.

• Autor wątku Autor wątku Sasi1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sasi1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Cześć,

Moja sytuacja wygląda tak że ok. tydzień temu odebrałem telefon Nexusa 5 z gwarancji od sprzedawcy gdzie został wymieniony niedziałający mikrofon(swoją drogą trwało to ogrom czasu, 6 tygodni...). Telefon kupiony w sklepie stacjonarnym w lipcu 2014 r. Lecz parę dni po powrocie zaczął wariować ekran dotykowy("sam się dotykał"), i tak od czasu do czasu wariuje, oraz przestał w ogóle reagować przy samej prawej krawędzi. Czy w takim przypadku mogę żądać zwrotu pieniędzy? Gdyż znalazłem gdzieś wzmiankę o nowych przepisach, że przy kolejnej wadzie mogę żądać zwrotu pieniędzy i nie mają prawa mi odmówić.
"W przypadku gdy towar był naprawiany i ponownie ma wadę albo naprawiony nie został, konsument ma prawo domagać się obniżenia ceny lub zwrotu pieniędzy. Wówczas sprzedawca nie może odmówić spełnienia tych żądań."
Nowe prawo konsumenckie 2014. Co się zmienia 25 grudnia dla klientów i przedsiębiorców? - Strefa Biznesu opolskie
Ponadto przypuszczam że mogło to być uszkodzenie podczas wcześniejszej naprawy, albo po prostu dziwny zbieg okoliczności. :/

Jeżeli tak, jak to powinno wyglądać, oraz na co powinienem się powołać?

Pozdrawiam,
Sasi

Ostatnia edycja:
Ahh... :(
Dzięki,

Czyli mogę się pożegnać ze zwrotem pieniędzy, i muszę zaś się z nimi męczyć? :/

Po co pytasz skoro nie stosujesz porad? :what:

Przeczytałem, chciałem się upewnić.
Powinienem reklamować z ustawy, przy czym mogę sobie wybrać wymianę na nowy i jedynie gdy będzie wymiana się wydłużać, tak jak przy wcześniejszej naprawie, to wtedy mogę jedynie uzyskać zwrot gotówki?

Jeszcze chciałbym dopytać odnoście "znaczne niedogodności". Dla mnie jest to niemożliwość korzystania z telefonu przez co nie mam kontaktu, a to jest znacznie znaczna niedogodność? Czy to coś może zmienić?

Zwrot gotówki tylko jeśli:
Przepis prawny:
Art. 8. 4.

Jeżeli kupujący, z przyczyn określonych w ust. 1 [wymiana, naprawa], nie może żądać naprawy ani wymiany albo jeżeli sprzedawca nie zdoła uczynić zadość takiemu żądaniu w odpowiednim czasie lub gdy naprawa albo wymiana narażałaby kupującego na znaczne niedogodności, ma on prawo domagać się stosownego obniżenia ceny albo odstąpić od umowy; od umowy nie może odstąpić, gdy niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową jest nieistotna. Przy określaniu odpowiedniego czasu naprawy lub wymiany uwzględnia się rodzaj towaru i cel jego nabycia.

Sasi1 napisał:
Dla mnie jest to niemożliwość korzystania z telefonu przez co nie mam kontaktu, a to jest znacznie znaczna niedogodność?
Samo oddanie na reklamację nie jest niedogodnością. Niedogodnością będzie przedłużająca się reklamacja lub np. ciągłe psucie się.

Ok dziękuje bardzo, już wszystko jasne. :)
Ciekawe co z tego wyniknie. :)

Towar po wymianie lub naprawie musi być sprawny. Jeżeli nie jest, przysługuje prawo rozwiązania umowy. Ja w takiej sytuacji oddałem towar do sklepu, pozostawiając w reklamacji wraz z rozwiązaniem umowy, numer konta. Sklep przyjął rozwiązanie umowy i przelał mi należność na konto, więc nawet nie musiałem tam chodzić.

bebo napisał:
Jeżeli nie jest, przysługuje prawo rozwiązania umowy.
Nie, nie przysługuje tutaj.
bebo napisał:
Sklep przyjął rozwiązanie umowy i przelał mi należność na konto, więc nawet nie musiałem tam chodzić.
Co nie znaczy, że każdy sklep i zawsze tak musi postąpić.

Akurat z przepisów o zwrocie pieniędzy wynika, że skoro klient wskazał konto, to powinien dostać zwrot na to konto - szczególnie, gdy płacił za towar kartą, to zwrot jest na tę kartę.

Co do reszty, to nie doczytałem, że telefon wrócił z naprawy gwarancyjnej. Ja odbierałem towar po naprawie, wykonanej zamiast wymiany.

bebo napisał:
Jeżeli nie jest, przysługuje prawo rozwiązania umowy.
(...) Akurat z przepisów o zwrocie pieniędzy wynika,
Ciekaw jestem których? :what:

A z których wynika coś innego, nabijaczu postów?

Po rozwiązaniu umowy, sprzedajacy jest dłużnikiem, więc jest zobowiązany wobec mnie. Resztę sobie znajdź.

bebo napisał:
Po rozwiązaniu umowy,
Czytasz w ogóle wątki w których odpowiadasz???
Zapytam nawet dalej: czytasz w ogóle to co piszesz???
Albo i wręcz: czytasz w ogóle odpowiedzi do swoich postów???

Ktoś tutaj rozwiązał ktoś umowę?
A z jakich niby to przepisów wynika, że jeśli towar po reklamacji nie jest sprawny, to przysługuje prawo rozwiązania umowy?

bebo napisał:
A z których wynika coś innego, nabijaczu postów?
Skoro ty wysuwasz takie twierdzenia, to ty powinieneś potrafić udowodnić, że tak jest...

Przecież sprostowałem, że nie doczytałem, że chodzi o naprawę gwarancyjną.

Co innego po reklamacji u sprzedawcy:
- po reklamacji z Ustawy, art. 8 ust. 4
- po reklamacji z rękojmi art. 560 § 1 Kc.

bebo napisał:
Co innego po reklamacji u sprzedawcy:
- po reklamacji z Ustawy, art. 8 ust. 4
Przeczytaj ze zrozumieniem ten artykuł. Nie ma tam żadnego poparcia na tezę: "Towar po wymianie lub naprawie musi być sprawny. Jeżeli nie jest, przysługuje prawo rozwiązania umowy."

To samo zrób z art. 560 KC na który się powołujesz. Dla ułatwienia:
Przepis prawny:
Art. 560.
§ 1. Jeżeli rzecz sprzedana ma wadę, kupujący może złożyć oświadczenie o ob-
niżeniu ceny albo odstąpieniu od umowy, chyba że sprzedawca niezwłocznie
i bez nadmiernych niedogodności dla kupującego wymieni rzecz wadliwą na
wolną od wad albo wadę usunie. Ograniczenie to nie ma zastosowania, jeżeli
rzecz była już wymieniona lub naprawiana przez sprzedawcę albo sprze-
dawca nie uczynił zadość obowiązkowi wymiany rzeczy na wolną od wad
lub usunięcia wady.

bebo napisał:
Przecież sprostowałem, że nie doczytałem, że chodzi o naprawę gwarancyjną.
Tylko gwarancyjną? :what:
Całego wątku też nie doczytałeś.

Zacytowałeś przepis, z którego wynika, że jeżeli rzecz była już wymieniana lub naprawiana i ma wadę, nie stosuje się prawa dla sprzedającego do kolejnej wymiany albo naprawy, tylko można złożyć oświadczenie o odstąpieniu od umowy.

Ostatnia edycja:
bebo napisał:
Zacytowałeś przepis, z którego wynika, że jeżeli rzecz była już wymieniana lub naprawiana i ma wadę, nie stosuje się prawa dla sprzedającego

A była już wymieniana/naprawiana przez sprzedawcę w omawianym tu przypadku? :what:

bebo napisał:
Zacytowałeś przepis,...
Odpowiedz mi proszę, czy Art. 560 KC ma zastosowanie w sprawie jakiej dotyczy ten wątek? :what:

bebo napisał:
Złośliwy nabijaczu postów, doprowadziłeś swoimi postami do absurdu prosty wątek i teraz już w ogóle nie wiadomo, o co chodzi. Pytasz o coś, a gdy odpowiem, zarzucasz, że nie na temat.
Nie, to nie ja. To ty. Po co w danym wątku przywołujesz przepisy które w nim nie obowiązują? W jakim celu je podajesz, skoro są tu zbędne?
Dlaczego dajesz rady, które nie mają w ogóle racji bytu i zastosowania?

bebo napisał:
Sasi1 napisał: "odebrałem telefon Nexusa 5 z gwarancji od sprzedawcy"
To ja może jeszcze raz zapytam ze wskazaniem na wytłuszczone: "A była już wymieniana/naprawiana przez sprzedawcę w omawianym tu przypadku?" To sprzedawca jest gwarantem? Jeśli tak, to skąd to wiesz? A pamiętasz co mówi przepis, który przywołujesz i który nie ma tutaj zastosowania? To przypomnę: "chyba że sprzedawca"... a nie gwarant....

bebo napisał:
Zatem ustępuję.
Bardzo proszę. Będzie mniej do prostowania.

cześć,

Bardzo prosiłabym o pomoc w walce z Media Markt i oferowaną przez nich Gwarancją Plus, która miała, naprawić lub wymienić telefon na nowy w razie uszkodzenia mechanicznego. Zostałam potrącona w galerii, telefon wypadł i ekran uległ zniszczeniu, następnie zwróciłam się do towarzystwa ubezpieczeniowego z którym współpracuje MM, telefon został "naprawiony" wymieniono tylko przednią szybkę która po dwóch mięsiącach użytkowania zaczęła się odklejać od telefonu. co spowodowało także uszkodzenie przeciska HOME. ponownie zgłosiłam telefon na gwarancję -> odmowa z uzasadnieniem że to uszkodzenie nie podlega warunkom gwarancji ponieważ nie jest uszkodzeniem mechanicznym i rada aby zgłosić się do producenta, tak też zrobiłam. Producent odpowiedział że jest to uszkodzenie mechaniczne i nie podlega jego gwarancji. co teraz?

Powrót