Zwrot pieniędzy roztrwonionych przez matkę przeznaczonych na aparat ortodontyczny

• Autor wątku Autor wątku jaco71
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jaco71

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam wszystkich, mam pytanie przekazałem byłej żonie kwotę 2700zł na leczenie i aparat ortodontyczny dla syna. Matka dziecka roztrwoniła pieniądze na własne wydatki. Mam wszystkie wpłaty na papierze i wpis o przeznaczeniu powyższej kwoty. Mimo licznych moich próśb również pisemnych odmawia oddania tychże pieniędzy.
Co mam zrobić, jaki wniosek czy pozew napisać i do jakiego wydziału, żeby w końcu je oddała?
Dziękuję za każdą pomoc, pozdrawiam

Wyślij list polecony "wezwanie do zapłaty" (za potwierdzeniem odbioru), i wezwij do zwrotu w/w kwoty w ciagu n.p 7 dni, wraz z maksymalnymi odsetkami, oraz poinformuj byłą żonę że jeśli pieniędzy ci nie zwróci, sprawę oddasz do sądu. Jeśli nadal ci pieniędzy nie zwróci, oddaj sprawę do sądu karnego przedstawiając jako dowód, wysłane wezwanie do zapłaty.

Dziękuję za odpowiedź, ja takie pismo już wysłałem i nic. Ale jaka to ma być forma pozew, wniosek, uproszczony, nakazowy? Bo nie orientuję się tych sprawach. I czy to na pewno ma być Wydział Karny? Nie rodzinny i opiekuńczy lub cywilny?

Powrót