zwrot pieniędzy za odesłany towar

• Autor wątku Autor wątku wrzes
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wrzes

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam!
Zakupiłam na allegro kamerke internetowa Logitech. Zapłaciłam za nia 175 zł. Kiedy otrzymałam przesyłkę, doznałam lekkiego szoku, bo cała paczka byla wielkości zeszytu A5. Początkowo nie chciałam otwierać koperty, tylko od razu wysłać ją do kotrahenta, ale predzej czy później musialabym sprawdzic towar. Kiedy otworzylam koperte, zawartość jej byla nastepująca: pokrowiec na kamerke oraz kamerka. Żadnego rachunku, żadnej karty gwarancyjnej, żadnych sterownikow oraz instrukcji obslugi. Ponieważ że jestem słaba w obsłudze komputera, poprosiłam znajomego informatyka aby mi zainstalował kamerkę. Jednak żadne sterowniki ze stron internetowych nie pasowały i kamerka nie działała. Kolega doradził mi, abym odesłała tą kamerkę wraz z następującym pismem:

Lublin, 10 marca 2009
Kamil D.

GRZEGORZ W.
adres
mazowieckie
Polska

Oświadczenie o odstąpieniu od umowy zawartej na odległość
Oświadczam, że zgodnie z art. 7 ust. 1 ustawy z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz.U. nr 22, poz. 271) odstępuję od umowy sprzedaży kamerki internetowej LOGITECH QUICKCAM PRO FOR NOTEBOOKS nr aukcji 554055226 zawartej dnia 24 lut 2009.
Proszę o zwrot kwoty 175 zł (słownie: sto siedemdziesiąt pięć złotych zero groszy) przekazem pocztowym na adres Kamil D., Lublin lub na konto nr…….
Zwrócę w stanie niezmienionym kamerkę internetowa LOGITECH QUICKCAM PRO FOR NOTEBOOKS otrzymaną dnia ……………

Odesłałam wszystko w terminie. Wczoraj minely 2 tygodnie od otrzymania przez kontrahenta kamerki a na koncie ani śladu pieniążków. Jestem skłonna nawet sądzić się ze sprzedawcą, byle by zwrócił mi pieniądze i żebym nie czuła się oszukana.
BARDZO PROSZĘ O POMOC! CO MAM TERAZ ZROBIĆ I CZY MAM JAKIEŚ SZANSE NA ODZYSKANIE PIENIEDZY?

Pragne dodać, że wydaje mi się, a raczej jestem pewna iż kamerka jest podróbką, poniewaz nie posiada folijki ochronnej, nie ma numeru seryjnego i jest zrobiona prymitywnie. Sprzedający jednak, zapewnił mnie ze jest jak najbardziej oryginalna.

Najpierw wypada zadzwonić do sprzedawcy bo może bałagan mają :)
Po za tym termin 10 dniowy liczy się od wydania a wydanie rzeczy to CHYBA jej "wysłanie" (nie jestem pewna), nie wiadomo więc czy termin nie upłynął wcześniej (odstąpienie bezskuteczne).

Ostatnia edycja:
CZy sprzedający sprzedawał kamerkę jako prowadzący działalność gospodarczą czy jako osoba prywatna?
Jeżeli jako działalność, można nie jedynie odstąpić od umowy w ciagu 10 dni, lecz także z powodu niezgodności towaru z umową sprzedazy konsumenckiej (brak dokumentów i sterowników umożliwiających uruchomienie sprzętu).
Jeżeli sprzedawał jako osoba prywatna, można odesłać sprzęt reklamując w zasadzie to samo, lecz nie powołując się na ustawę o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego z dn.27 lipca 2002r.
Należy, oczywiście, zadzwonić do sprzedawcy. W zależności od treści rozmowy albo poczekać na pieniądze, albo wysłać wezwanie do zwrotu pieniędzy za wadliwy towar (z podaniem terminu zwrotu). Póxniej idzie sie do sądu.

Powrót